náplň | ||
---|---|---|
6 lžic | cukr | |
18 ks | jablko | |
1 hrnek | rozinky | |
skořice mletá | ||
1 hrnek | vlašské ořechy | |
těsto 2 | ||
2 ks | vejce | |
2 lžíce | ocet | |
voda | ||
30 dkg | hladká mouka | |
těsto 1 | ||
1 balíček | Hera | |
30 dkg | hladká mouka |
Z tuku na pečení a hladké mouky si připravíme první těsto. Rozdělíme na 6 dílků. Do sklenice o objemu 2 dl rozklepneme vajíčka, přidáme ocet a dolijeme teplou vodou. Smícháme s moukou a tím získáme druhé těsto. Též rozdělíme na 6 dílků. Jablka očistíme a nastrouháme. Vždy jeden a jeden dílek z každého těsta spojíme tím, že je prohněteme společně v ruce. Tak nám vznikne křehké listové těsto. Těsto rozválíme klasicky na šest plátů. Posypeme strouhankou, nastrouhanými jablky, skořicí, cukrem, ořechy a zabalíme do nohavic. Babiččin jablečný štrúdl pečeme při 200 °C asi 20 minut, v horkovzdušné troubě 15 minut. Až bude štrúdl růžový, vyndáme ho a posypeme moučkovým cukrem. Babiččin jablečný štrúdl nakrájíme a podáváme.
6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl
Křehké, voňavé a plné jablíček - takové jsou domácí štrúdly. Tažené těsto a ovocnou náplň lze připravit podle klasického receptu, ale vyplatí se odhodit strach z novot a těsto třeba zjemnit jogurtem, ozvláštnit pivem a do náplně přidat i jiné suroviny pro zvýraznění chuti.
Autor:esch
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena