těsto | ||
---|---|---|
200 g | máslo | |
3 ks | žloutek | |
3 lžíce | mléko | |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva | |
40 g | cukr moučka | |
300 g | hladká mouka | |
podle potřeby | ||
strouhanka | ||
náplň | ||
1.5 kg | jablko | |
2-4 lžíce | cukr krupice | |
2 lžičky | skořice mletá |
Mouku odvážíme, promícháme s práškem do pečiva a prosejeme na vál. Přisypeme cukr, uděláme důlek a přidáme rozklepnuté žloutky. Přidáme změklé máslo nakrájené na plátky, přilijeme trochu mléka a rukama zpracujeme v těsto. Vál poprášíme moukou a připravené těsto rozválíme na kulatý plát, který by měl lehce přesahovat okraj formy. Těsto přehneme přes váleček a opatrně přeneseme do kulaté formy, kterou jsme předtím vymazali máslem a vysypali strouhankou. Okraje, které přesahují formu, ořízneme. Těsto propícháme vidličkou a jemně posypeme strouhankou. Připravíme si náplň. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Zasypeme cukrem, mletou skořicí a dobře promícháme. Jablečnou náplň rovnoměrně rozprostřeme na těsto. Z odloženého těsta odkrajujeme kousky, které na vále pomocí dlaně rozválíme na tenké válečky - budou tvořit mřížky. Válečky ukládáme od středu po okraje do kříže tak, abychom vytvořili mřížku. Jablečný koláč s mřížkou vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 30 minut, až jsou okraje zlatavé. Babiččin jablečný mřížkový koláč krájíme až po vychladnutí. Koláč podáváme k čaji i kávě jako sladké pohoštění, podle chuti jej pocukrujeme..
Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend
Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena