Recept na koláč z křehkého těsta, který je prostě skvělý.
těsto | |
---|---|
200 g | máslo |
3 ks | žloutek |
3 lžíce | mléko |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva |
40 g | cukr moučka |
300 g | hladká mouka |
podle potřeby | |
strouhanka | |
náplň | |
1.5 kg | jablko |
2-4 lžíce | cukr krupice |
2 lžičky | skořice mletá |
Mouku odvážíme, promícháme s práškem do pečiva a prosejeme na vál. Přisypeme cukr, uděláme důlek a přidáme rozklepnuté žloutky. Přidáme změklé máslo nakrájené na plátky, přilijeme trochu mléka a rukama zpracujeme v těsto. Vál poprášíme moukou a připravené těsto rozválíme na kulatý plát, který by měl lehce přesahovat okraj formy. Těsto přehneme přes váleček a opatrně přeneseme do kulaté formy, kterou jsme předtím vymazali máslem a vysypali strouhankou. Okraje, které přesahují formu, ořízneme. Těsto propícháme vidličkou a jemně posypeme strouhankou. Připravíme si náplň. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Zasypeme cukrem, mletou skořicí a dobře promícháme. Jablečnou náplň rovnoměrně rozprostřeme na těsto. Z odloženého těsta odkrajujeme kousky, které na vále pomocí dlaně rozválíme na tenké válečky - budou tvořit mřížky. Válečky ukládáme od středu po okraje do kříže tak, abychom vytvořili mřížku. Jablečný koláč s mřížkou vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 30 minut, až jsou okraje zlatavé. Babiččin jablečný mřížkový koláč krájíme až po vychladnutí. Koláč podáváme k čaji i kávě jako sladké pohoštění, podle chuti jej pocukrujeme..
Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend
Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena