Recept na klasický houskový knedlík, jak ho dělávaly naše babičky.
podle chuti | |
---|---|
1 špetka | sůl |
těsto | |
1 ks | vejce |
2 dl | mléko |
4 ks | pečivo |
1 hrst | hrubá mouka |
Suché pečivo nakrájíme na kostičky velké asi 1 cm. Pokud je pečivo čerstvé, je dobré jej nakrájet na kostičky předem a nechat oschnout. Kostičky zalijeme mlékem s vejcem, čím lépe směs rozmícháme, tím lépe budou knedlíky držet pohromadě. Zalité kostičky necháme odležet 20 minut. Směs je ale dobré 1 - 2x jemně promíchat, aby kostičky nasákly rovnoměrně. Po dvaceti minutách přidáme špetku soli a velkou hrst hrubé mouky tak, aby směs byla stále lepivá, ale držela pohromadě. Ze směsi začneme tvarovat samotné knedlíky (asi 7 cm široké šišky). Nesnažme se dělat šišky moc dlouhé. Pozor, knedlík před vložením do vařící vody dobře uplácáme, aby držel pohromadě. Voda by měla vařit mírně, aby se knedlíky nerozpadly. Poté se knedlík vaří celkem 15 minut bez pokličky. Po 8 minutách knedlík v hrnci obrátíme, aby se provařil rovnoměrně. Pokud se rozhodneme dělat babiččiny houskové knedlíky do zásoby (například z 12 rohlíků), je dobré odměřit si mléko tak, že nejprve do odměrky dáme 1 vejce, teprve pak dolijeme mléko do 6 dl a přidáme 3 vejce podle receptu. Babiččin houskový knedlík podáváme jako výbornou přílohu k různým omáčkám a masům.
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
autor Big Bruneta
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena