reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Australský dort Pavlova

Lehké, křehké a hlavně výborné. Recept na dort zdobený ovocem.


  • 4,7

    99×

    4,6 99
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

V misce ušleháme bílky se špetkou soli. Ze začátku šleháme velmi mírně, když zvýšíme intenzitu šlehání, přidáme i cukr. Škrobovou moučku rozmíchanou s octem přidáme až na závěr, když je cukr dobře zašlehán. Hmota musí být opravdu velmi hustá.

Plech vyložíme pečícím papírem a pomažeme jej máslem. Poté na něj položíme dortovou formu - ovšem musí být bez dna. Hmotu dáme na plech do dortové formy, opatrně s formou zatřeseme, aby se těsto jakoby usadilo a poté formu opatrně sundáme. Takže nám na plechu vznikne vyšší kopec cukrové hmoty (kulatého tvaru).

Opatrně dáme do předehřáté trouby a pečeme - nebo lépe sušíme - při teplotě cca 100 °C nejméně 1,5 - 2 hodiny. Kdybychom pekli dort na více stupňů, mohl by klesnout a nepovedl by se. Když je korpus upečený, měl by být lehce růžový, asi jako když se pečou laskonky, tak vypneme troubu, ale korpus v ní necháme dojít a lehce vychladnout.

Po vychladnutí korpus na dort vrchovatě zdobíme šlehačkou a ovocem nakrájeným na kolečka. Nejvíce se hodí kiwi, ale dá se použít například i ananas, jahody, loupané broskve či nektarinky. Nazdobený australský dort Pavlova dáme na chvíli vychladit do lednice.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Australský dort Pavlova

    Celkový počet komentářů: 26
    • šimon
      šimon

      Komentář k receptu Australský dort Pavlova

      to je z nového zélandu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!

      23.04.2017 16:49:27

    • magda
      magda

      Ta slavná žena se jmenovala O. Pavlova, byla to ruská primabalerina a při návštěvě Austrálie jí to spíchnul austr. kuchař, podle momentálního nápadu, anžto chtěla baletka po vystoupení něco "lehčího" s ovocem. Jinak tady přeci děláme "pusinky" leta letoucí, akorát v malém. A Phar Lap byl opravdu nejlepší kůň na světě a kvůli němu jsem vždycky chtěla jet do Melbourne, kde je vycpaný. Nakonec po desetiletích se potvrdilo, že ho opravdu v AMerice otrávili, aby bookmakerům nekazil kšefty. Ale film o něm je nejkrásnější.

      12.05.2016 13:49:17

    • zdenek
      zdenek

      re:dort Pavlova

      Naprosto špičková dobrot a bez lepku!!!!

      17.03.2016 12:09:25


    • mar
      mar

      asi moc octa

      Zkusila jsem a po upečení je dole lepkavá hmota :(
      Dívala jsem se do jiného receptu, co může být špatně a všude je uvedený opačný poměr ocet (1 lžička) - škrob (2 lžičky)
      Množství je na lžičky a ne na lžíce při stejném množství bílků...
      Máte někdo zkušenost?

      24.01.2016 15:11:19

      • Astheart
        Astheart

        Re: asi moc octa

        Máte pravdu, octu i škrobu je v receptu příliš. Na ty 4 bílky by v pohodě stačilo půl lžičky od každého. Protinožci většinou nahrazují ocet vinným kamenem, i když ocet se v receptech také vyskytuje. Vinný kámen se dá někdy koupit v drogériích, je to stabilizátor bílků. Spousta originálních receptů je tady: http://allrecipes.com.au/recip es/tag-1618/pavlova-recipes.as px?o_is=Search&o_s_trm=Pavlova . :)

        24.01.2016 19:52:36

    • Babula
      Babula

      Zaručený výsledok doru

      Tento recept ma nadchol, ale výsledok bol - torta je spálená. Nedoporučujem.

      28.10.2012 07:44:24

      • žanda
        žanda

        Re: Zaručený výsledok doru

        Protože máš volšový ruce a spálíš to, tak nedoporučuješ? Divná logika.

        21.06.2013 10:55:44

      • Metoděj
        Metoděj

        Re: Zaručený výsledok doru

        Vy musíte být "šikulka"! Spálíte korpus a tím pádem odsoudíte recept jako špatný. To vás nenapadlo, že ten špatný článek tu jste vy?

        22.05.2014 19:23:20

    • Henrietta Pechar
      Henrietta Pechar

      Hned na zacatku bych chtela upozornit, ze Pavlova neni Australska nybrz NOVOZELANDSKA ( stejne jako Phar Lap) :-)

      Dortovou formu klidne vynechte, staci na plech dat pecici papir, do prostred plechu udelat hromadku ( jako od krtecka) hmoty, troubu rozehrat, to je dulezite vzdy. My peceme na 120, pac mame troubu bez vetraku-elektrickou.
      V receptu se pise, ze se ma nechat korpus dojit, lepsi po upeceni nechat Pavlovu tak jak je ve vypnute troube jeste cca hodinu.
      S nadobou ani hmotou netrast, a hlavne po dobu peceni troubu NEOTVIRAT.

      20.09.2010 13:43:12

    Nalezeno receptů: 26
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Australský dort Pavlova

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.