reklama
hledat uživatel
       

Aspik

Aspik je čirý, jantarově nažloutlý, přiměřeně tuhé a pružné konzistence. Na povrchu i uvnitř musí být čistý. Vůně a chuť příjemná, nakyslá, charakteristická po přísadách.


  • 0

    0 0
  • 1 h 30 min

Ingredience



Energetická hodnota

972 kJ / 232,3 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 555 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 824 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 668 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 167 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 565 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Recept na bezlepkový ořechový koláč krok za krokem

11. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 538 hodnocení

10+1 otázek: Čínská medicína a její principy

10. 10. 2019

Postup přípravy

Do pitné vody dáme cukr, ocet, sůl, očištěnou a nakrájenou zeleninu (krájíme ji na větší kusy, aby se uvařená mohla použít k dalšímu zpracování), cibuli nakrájenou na kolečka, na slabé plátky nakrájený citron a všechno koření. Vše  necháme zvolna vařit, až je zelenina měkká.

Pak přidáme želatinu, dobře rozmočenou ve studené vodě a vše dobře promícháme. Želatinu necháme pouze v horkém vývaru důkladně rozpustit, nikdy ji nevaříme.

Mezitím ušleháme z čerstvých bílků tekutý sníh (pouze je zpěníme), zalijeme jej při stálém šlehání trochou horkého vývaru a pak jej vlijeme do zbylého vývaru.
Znovu vše dobře rozšleháme, odstavíme na okraj plotny a necháme pod poklicí zvolna táhnout, až se bílky srazí a aspik vyčistí.

Takto připravený aspik okamžitě po uvaření přecedíme přes čistý plátěný ubrousek, který před použitím dobře propláchneme v tekoucí studené vodě.
První aspik, který přetéká přes ubrousek, nebývá zcela čirý a vracíme jej proto do ubrousku tak dlouho, až teče naprosto čirý a jantarově nažloutlý výrobek.

Poznámka: Použijeme-li na výrobu aspiku plátkovou želatinu, musíme ji předem máčet ve studené vodě nejméně 10 minut, práškovou (mletou) želatinu máčíme nejméně 30 minut. S obsahem vody na máčení je třeba při výrobě počítat. Množství použité želatiny musíme také regulovat podle stupně želírovací mohutnosti.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Aspik

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.