Arančiny halušky

1 h 30 min | hlavní chod | 4 porce | Ostatní kuchyně | recept zobrazen: 2051x
Osvědčený recept na klasické romské jídlo, které s obměnami zná každý Rom.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na menší kousky, minimálně na jedenáct kousků. Slovenské papriky očistíme, rozčtvrtíme a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme slupky a nakrájíme na kousky. Pokud nemáme čerstvá rajčata, použijeme jednu plechovku krájených rajčat.

Cibuli osmažíme na sádle nebo oleji do světle medové barvy. Kuře necháme chvíli opékat na cibuli. Směs okořeníme pepřem, chilli kořením, po lžičce podravky, mleté papriky a grilovacího koření. Směs promícháme a podlijeme trochu horké vody. Kuřecí maso dusíme pod poklicí a dbáme, aby pod kuřetem byla stále šťáva. Klidně můžeme kastrol s poklicí dát do trouby.

Když nám maso změkne (asi po 35 minutách) přidáme nakrájené slovenské papriky. Po dalších 10 minutách přidáme nakrájená rajčata a kuře dodusíme. Mnozí Romové přidávají jakoukoli zeleninu kromě hrášku, ale já jsem napsala základní verzi receptu. Hotový pokrm by měl mít alespoň 2 cm šťávy. Před dosolením pokrm ochutnáme, protože koření je většinou slané.

Mezitím dáme ve větším hrnci vařit osolenou vodu na halušky. Brambory oškrábeme, potom je jemně nastrouháme na hrubším haluškovém (plackovém) struhadle, vmícháme vejce a hrubou mouku. Množství je informativní záleží na bramborech, jak jsou šťavnaté. Těsto nesmí téct a je skvělé, pokud je hmota tužší, aby se nám dobře protláčela pomocí stěrky přes haluškový cedník.

Těsto protlačíme přes haluškový cedník do vroucí vody a jemně promícháme, aby se nám halušky nepřichytily na dno a vaříme je asi 5 minut. Halušky po vyplavání děrovanou naběračkou vyjmeme a můžeme je propláchnout studenou vodou, ale není to nutné.

Arančiny halušky promícháme s připravenou kuřecí směsí. Tyto halušky mají mnohem jemnější chuť než halušky z hladké mouky, jak je běžně vařím, když je dělám s brynzou nebo s kysaným zelím a uzeným.

veraricna autor receptu:

Arančiny halušky

Počet přidaných receptů: 301

Ingredience

na porce
Vaše cena 4099 běžně 7591 Kč sleva 46 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Arančiny halušky byl 19.05.2014 na 2. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,8
skvělý recept
78 hlasujících
  • Recept Arančiny halušky - Strouhání brambor na halušky

Kuchařky obsahující recept Arančiny halušky

Recept se nachází v 30 kuchařkách
Drůbež a králík od tety z Krnova
veraricna
Drůbež a králík od tety z Krnova 3200 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 8270 receptů
Kuchařka tety Věry z Krnova
veraricna
Kuchařka tety Věry z Krnova 303 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Arančiny halušky

Přidat příspěvek k receptu Arančiny halušky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Trimethylaminuria - syndrom rybího zápachu

    Trimethylaminuria - syndrom rybího zápachu

    Je možné, aby člověk i přes veškeré dodržování osobní hygieny silně zapáchal jako leklá ryba, nebo zkažená vejce? Bohužel je. A žít s touto vzácnou metabolickou poruchou rozhodně není jednoduché. Syndrom rybího zápachu neboli trimetylaminurie (TMAU) je velmi vzácné onemocnění, které postihuje častěji ženy. Je způsobeno narušením metabolismu glycinu, v těle pak chybí enzym zvaný trimethylaminoxidáza.

  • Metoda Baby Led Weaning - stravování nejmenších dětí bez příkrmů

    Metoda Baby Led Weaning - stravování nejmenších dětí bez příkrmů

    Metoda Baby Led Weaning je způsob, jakým lze u dítěte začít s pevnou stravou. V tomto případě se dětem nekupují příkrmy a přesnídávky z obchodů a ani se nechystají domácí kašičky. Jídlo se nemixuje. Příprava pokrmů není nijak náročná a nezabere skoro žádnou práci.




přidat nový recept