těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
110 g | máslo | |
30-50 ml | voda | |
175 g | hladká mouka | |
15 g | třtinový cukr | |
náplň | ||
1 špetka | sůl | |
3 ks | vejce | |
1-2 ks | hřebíček | |
1 lžička | skořice mletá | |
120 ml | smetana ke šlehání | |
0.5 lžičky | mletý zázvor | |
100 g | třtinový cukr | |
400 g | dýňové pyré z dýně hokaido |
Mouku promícháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme na plátky nakrájené máslo a zpracujeme v drobenku. K drobence přilijeme trochu ledové vody a rukou zpracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a uložíme na 60 minut do lednice. Mezitím si připravíme náplň. Vejce rozklepneme do misky a rozšleháme. Přisypeme třtinový cukr, smetanu, sůl a dobře promícháme. Do směsi přisypeme skořici, roztlučený hřebíček a mletý zázvor. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Dýňové kostky dáme do hrnce, krátce povaříme (stačí 5 minut), slijeme a následně rozmixujeme na pyré. Dýňové pyré vlijeme do připravené vaječné okořeněné náplně a naposledy pečlivě promícháme. Těsto rozválíme na kulatý plát a přeneseme jej do kulaté nízké formy. Okraje, které přečnívají, odřízneme. Dno propícháme vidličkou. Na těsto vlijeme dýňovou náplň. Dýňový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C °C 40 - 45 minut. Náplň ztuhne a okraje budou zlatavé. Dýňový koláč necháme po vytažení z trouby vychladnout. Americký dýňový koláč krájíme na trojúhelníčky, zdobíme lístkem meduňky a podáváme jako netradiční sladké pohoštění.
Chutě babího léta: Vařte z hub, dýně a řepy skvěle vyladěné pokrmy
Letošní letní prázdniny končily opravdu netypicky, někde bylo počasí ryze podzimní, s deštěm, větrem a teplotami, které bychom očekávali třeba i v listopadu. Pokud jste od přírody zimomřiví, zřejmě smutníte nad brzkým koncem prázdninových měsíců, i když začátek září přinesl celkem příjemné teploty babího léta. Co si tedy uvařit, když léto ještě úplně nekončí, ale osvěžujícím jídlům počasí příliš nenahrává?
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena