Recept na pečená vepřová žebírka, která jsou díky předvaření krásně od kosti a rozplývají se na jazyku. Příprava je sice delší, ale výsledek za to stojí!
2 ks | bobkový list |
3 ks | nové koření |
6 kuliček | celý černý pepř |
800 g | vepřová žebírka |
marináda | |
---|---|
4 stroužky | česnek |
100 g | rajčatový protlak |
2 dl | světlé pivo |
10 lžic | rostlinný olej |
1 lžíce | mletá sladká paprika |
3 lžíce | javorový sirup |
1 lžíce | třtinový cukr |
3 lžíce | sweet chilli omáčka |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř |
Ze všeho nejdříve si naporcujeme žebírka na menší kusy. Žebírka vložíme do hrnce s osolenou vodou, pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Na mírném ohni vaříme 2 hodiny, aby byla žebírka měkká a šla hezky od kosti.
Mezitím si připravíme marinádu - smícháme olej, protlak, pivo, javorový sirup, třtinový cukr, sweet chilli omáčku, mletou červenou papriku, oloupaný a prolisovaný česnek a podle chuti sůl a pepř. Vše promícháme tak, aby vznikla hladká směs. Uvařená žebra vyndáme z hrnce, obalíme v marinádě a vyložíme na plech. Maso zalijeme zbytkem marinády a pečeme na 180 °C 30 minut. V průběhu pečení kontrolujeme a případně přeléváme žebra marinádou ze dna plechu.
Americká vepřová žebírka podáváme s libovolnou přílohou.
Při grilování především masa jde o zásady, které mnozí dodržují i při jiných úpravách (například pečení) a není třeba se o nich zmiňovat, ale je vhodné si je připomenout. Maso před grilováním nesolíme, pouze okořeníme či opepříme, potřeme olejem a necháme odpočinout. Povrch zůstane suchý a bílkovina se na něm lépe srazí a vytvoří nepropustný obal, maso tak zůstane šťavnaté a se vzhledným a do červena zbarveným povrchem, sůl použijeme až ke konci nebo těsně před podáváním. Okořeněné a odpočinuté maso macerujeme ve víně, koňaku a podobně, aromatické látky prostoupí masem, které tak bude chutnější. Grilování v alobalu nebo v jiném obalu má tu výhodu, že maso můžeme péci bez potírání tukem a zároveň zůstane šťavnaté a jemné.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
autor Ivana Miklíková
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena