Ajvar

45 min | chuťovka | chorvatská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 111321x
Příprava domácí chuťovky s příchutí letní dovolené pro grilování.
Komentáře receptu 7
Uvařil jsem to (Recept vařili 4 lidé)


Postup přípravy receptu

Očištěnou a omytou papriku, lilek a rajčata pomeleme na masovém nebo elektrickém strojku. Pomeleme zároveň i feferonky, oloupanou cibuli a česnek.

Přidáme olej, cukr, ocet, hořčici a sůl a pomalu podusíme do kašovité konzistence. Horkou hmotu ajvar naplníme do malých sklenic a sterilujeme 20 minut při 90 °C.

Zajímavější chuti ajvaru docílíme, když neprve zeleninu nasucho upečeme v troubě při asi 180 °C a potom postupujeme od začátku receptu stejně. Olej je nejlepší olivový, ocet je dobrý vinný nebo lze nahradit červeným vínem.

Ajvar se hodí k masům, na topinky a tousty, do gulášů, na ozdobu chlebíčků.

autor receptu:

Ajvar

Počet přidaných receptů: 16

Ingredience

4,3
skvělý recept
100 hlasujících
  • Recept Ajvar - Hotový Ajvar.


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Ajvar

Celkový počet komentářů: 7
  • ajvar Luďka 12.08.2017 08:24:52

    Máme recept od Chorvata, ale cibule a rajčata v žádném případě. A hořčice? Fujky fuj!!!

  • Komentář k receptu Ajvar Lucka 30.05.2017 17:57:03

    Jsem sice zástance domácí výroby, ale pokud je kvalita hodně vysoká, sáhnu i po kupovaném zboží, proto používám raději Ajvar od podravky, který se dokonce stal i vítezem 1 testu. Abych nekecela, přikládám link. Mějte se hezky ;)
    http://www.pluska.sk/spravy/ek onomika/redakcia-testovala-kto ra-paprikova-priloha-chuti-naj lepsie.html

  • Ta sul je blbost Hobbit 22.01.2017 03:43:12

    Měl jsem přes kilo paprik a nevím co mě to popadlo, ale dal jsem tam soli podle receptu. Je to teď strašlivě přesolený. Těch 60g je úplná pitomost. Ten cukr taky.

  • Ajvar Jaroslav 10.10.2016 15:26:41

    Souhlasím s tím, že do ajvaru nepatří rajčata ani cibule, dokonce ani lilek. Ajvar je pouze z paprik. V Makedonii dělají i papriky s přidáním lilku, pak to ale není ajvar a říkají tomu pindžur

  • toto není ajvar Mirek 25.08.2016 09:42:42

    Do ajvaru nesmí přijít rajčata, ani cibule. Jak píše Danuše, je to domácí maglajz. Ale proti gustu žádný dišputát. Jisté je jen to, že se tento výrobek nemá nazývat ajvar. Škodovce také neříkáme Audi, i když oběma auty jezdíme do práce.

  • ajvar gabriela 14.05.2016 17:55:58

    presne tak, pravy ajvar se dela pouze z paprik a lilku a bylinek, ktere jsou pecene. rajce se tam nedava, tohle spis takova home made calamada

  • Ajvar 12.08.2014 16:00:27

    Tento recept nemá toho až tak moc společného se skutečným pravým ajvarem..

Nalezeno receptů: 7
Přidat příspěvek k receptu Ajvar
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept