reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Ajvar

Příprava domácí chuťovky s příchutí letní dovolené pro grilování.


  • 4,4

    106×

    4,3 106
  • 45 min

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 042 hodnocení

Budete je milovat! TOP 5 receptů na dýňové koláče nejen na víkend

23. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 760 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

KVÍZ: Jste opravdu dobrá kuchařka? Vyzkoušejte se!

23. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 220 hodnocení

Bylinky při chřipce a viróze: Které opravdu pomohou?

23. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 616 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 802 hodnocení

Recept na koblihy pečené v troubě krok za krokem

23. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 702 hodnocení

Originální recepty na cupcakes - vypadají i chutnají božsky!

23. 10. 2020

Postup přípravy

Očištěnou a omytou papriku, lilek a rajčata pomeleme na masovém nebo elektrickém strojku. Pomeleme zároveň i feferonky, oloupanou cibuli a česnek.

Přidáme olej, cukr, ocet, hořčici a sůl a pomalu podusíme do kašovité konzistence.
Horkou hmotu ajvar naplníme do malých sklenic a sterilujeme 20 minut při 90 °C.

Zajímavější chuti ajvaru docílíme, když neprve zeleninu nasucho upečeme v troubě při asi 180 °C a potom postupujeme od začátku receptu stejně. Olej je nejlepší olivový, ocet je dobrý vinný nebo lze nahradit červeným vínem.

Ajvar se hodí k masům, na topinky a tousty, do gulášů, na ozdobu chlebíčků.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Ajvar

    Celkový počet komentářů: 7
    • Luďka
      Luďka

      Máme recept od Chorvata, ale cibule a rajčata v žádném případě. A hořčice? Fujky fuj!!!

      12.08.2017 08:24:52

    • Lucka
      Lucka

      Komentář k receptu Ajvar

      Jsem sice zástance domácí výroby, ale pokud je kvalita hodně vysoká, sáhnu i po kupovaném zboží, proto používám raději Ajvar od podravky, který se dokonce stal i vítezem 1 testu. Abych nekecela, přikládám link. Mějte se hezky ;)
      http://www.pluska.sk/spravy/ek onomika/redakcia-testovala-kto ra-paprikova-priloha-chuti-naj lepsie.html

      30.05.2017 17:57:03

    • Hobbit
      Hobbit

      Ta sul je blbost

      Měl jsem přes kilo paprik a nevím co mě to popadlo, ale dal jsem tam soli podle receptu. Je to teď strašlivě přesolený. Těch 60g je úplná pitomost. Ten cukr taky.

      22.01.2017 03:43:12


    • Jaroslav
      Jaroslav

      Souhlasím s tím, že do ajvaru nepatří rajčata ani cibule, dokonce ani lilek. Ajvar je pouze z paprik. V Makedonii dělají i papriky s přidáním lilku, pak to ale není ajvar a říkají tomu pindžur

      10.10.2016 15:26:41

    • Mirek
      Mirek

      toto není ajvar

      Do ajvaru nesmí přijít rajčata, ani cibule. Jak píše Danuše, je to domácí maglajz. Ale proti gustu žádný dišputát. Jisté je jen to, že se tento výrobek nemá nazývat ajvar. Škodovce také neříkáme Audi, i když oběma auty jezdíme do práce.

      25.08.2016 09:42:42

    • gabriela
      gabriela

      presne tak, pravy ajvar se dela pouze z paprik a lilku a bylinek, ktere jsou pecene. rajce se tam nedava, tohle spis takova home made calamada

      14.05.2016 17:55:58

    • danuse (tecka) krivankova
      danuse (tecka) krivankova

      Tento recept nemá toho až tak moc společného se skutečným pravým ajvarem..

      12.08.2014 16:00:27


    Nalezeno receptů: 7

    Přidat příspěvek k receptu Ajvar

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.