Žemlovka

1 h 15 min | hlavní chod | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 324110x
Pokud máte rádi sladké nákypy, nepohrdnete určitě ani sladkou zapečenou žemlovkou.
Komentáře receptu 33
Uvařil jsem to (Recept vařilo 44 lidí)


Postup přípravy receptu

Žloutek z jednoho vajíčka oddělíme od bílku a s 1balíčkem vanilkového cukru a s mlékem ho vmícháme do tvarohu. Z bílku ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka do tvarohu přimícháme. Nakonec přistrouháme kůru asi z jedné poloviny omytého citronu.

Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců, pak je nakrájíme na tenké plátky. Jablek může být i více, záleží na jejich velikosti.

Rohlíky nebo housky, které mohou být i starší, nakrájíme na plátky asi 3 centimetry silné a vložíme do mísy. V mléce rozkvedláme 2 vajíčka a vanilkový cukr a mlékem polijeme nakrájené rohlíky v míse, tak, aby se všechny plátky zvlhčily. Pokud se nám zdá, že jsou rohlíky moc suché, přidáme ještě trochu mléka, nebo naopak, když jsou zvlhčené až moc, přidáme ještě nakrájené bílé pečivo.

Ohnivzdornou mísu nebo pekáč dobře vymažeme máslem. Dno poklademe vrstvou z poloviny množství navlhčených rohlíků. Na ni narovnáme plátky jablek, posypeme skořicí a rozinkami, popřípadě můžeme ještě trochu pocukrovat.Na jablka rozetřeme ušlehaný tvaroh. Na ten navrstvíme zbytek navlhčených plátků rohlíků. Na celý povrch nakrájíme tenké plátky másla, nebo povrch pokapeme máslem rozpuštěným.

Žemlovku pečeme dozlatova v troubě při 150 °C . Doba pečení je 45 až 50 minut v horkovzdušné troubě. Upečenou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem.

autor receptu:

Žemlovka

Počet přidaných receptů: 379

Ingredience

Vaše cena 199 běžně 4999 Kč sleva 96 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,2
dobrý recept
406 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Žemlovka

Recept se nachází v 482 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5962 receptů
KDI
VARENIE_2 5323 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Žemlovka

Celkový počet komentářů u receptu: 33
  • byla moc dobrá,na druhý den jak se uležela byla nejlepší :-) bodík letí :-)

  • Nelze pochopit hloupé a trapné příspěvky ed 22.03.2013 06:51:02

    Pisatelé těch pitomin by měli vzít v úvahu o čem tady příspěvky mají být. Rozhodně k věci a ne plácat nesmysly z nedostatku potřeby vážné činnosti.Příspěvek by měl vyjádřit případnou variantu nějaké úpravy vypsaného receptu a ne hloupě a vulgárně k tomu kecat.

  • žemlovku jsem dělala poprvé a musím říct, že byla luxusní!i zapřísáhlí masožravci se po ní olizovali... a to o něčem svědčí! :-) doporučuji.

  • Velice jednoduchá žemlovka, pro někoho, kdo buď nemá čas, nebo neumí vařit ani péct. Jablka mají být nastrouhané. A kde jsou rozinky?

  • výborná žemlovka dagmar460 29.10.2011 22:22:40

    ano přesně takovou dělám i já ,jen s tím rozdílem,že ji dělám z vánočky a navrch nechám zapect sníh ze 4 bílků a 3 lžic cukru krupice ,se synkem se po ní pak můžeme "umlátit"......:-)

Celkový počet komentářů: 33
Nalezeno receptů: 33
|< << 1234 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Žemlovka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Typy žloutenek a jak je odhalit

    Typy žloutenek a jak je odhalit

    Žloutenka (hepatitida) je infekční onemocnění několika typů. Na počátku se onemocnění nemusí nijak výrazně projevovat. V některých případech žloutenku rozpoznáme až v pozdní fázi, kdy jsou poškozená játra.

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".




přidat nový recept