Směs kousků pečiva, nasekaných kopřiv, vajec, kuřecího a uzeného masa. Recept na tradiční velikonoční nádivku.
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
muškátový oříšek | |
mletý černý pepř | |
směs | |
7 ks | vejce |
60 g | máslo |
200 ml | mléko |
1 svazek | pažitka |
250 g | uzené maso |
300 g | bílé pečivo |
250 g | uzené kuřecí maso |
4 šálky | listy z mladých kopřiv |
podle potřeby | |
máslo na vymazání formy | |
strouhanka na vysypání |
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, z bílků a špetky soli ušleháme sníh. Pečivo nakrájíme na kostky a zvlhčíme mlékem. Ve vedlejší míse utřeme máslo se žloutky, přidáme pečivo, nasekanou pažitku, koření, nasekané kopřivy nebo špenát (přes noc necháme povolit v lednici), maso a promícháme. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh a směs přesuneme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy (velkého pekáčku nebo dvou menších forem na biskupský chlebíček).
Nádivku pečeme asi 45 minut při teplotě 170 °C, dokud povrch nezezlátne.
Žemlovou nádivku s uzeným kuřetem podáváme s přílohou podle chuti jako hlavní chod.
Zdroj: Eklasa.cz
Vsaďte na klasiku: Velikonoční nádivka s kopřivami krok za krokem
Je nejvyšší čas začít se připravovat na Velikonoce a poohlédnout se po receptech na tradiční velikonoční pochoutky. Začneme velikonoční nádivkou s uzeným masem a kopřivami krok za krokem.
Pažitka a její využití do velikonočních receptů
Pažitka je příbuzná s česnekem, cibulí či jarní cibulkou a každému jídlu dodá svěží jarní barvu, stejně jako lehce pikantní a říznou chuť. Patří k bylinkám, které je nejlepší využívat v čerstvém stavu, nejlépe hned po utrhnutí. Snadno se pěstuje a můžete ji mít na záhonku, i v květináči na balkoně nebo za oknem. Pojďte se s námi inspirovat několika recepty s touto bylinkou, která si na jaře a zejména o Velikonocích zaslouží vaši pozornost.
Tradiční dobroty na velikonočním stole - velikonoční nádivka a tlačenka nesmí chybět
V dalším díle malého seriálu článků o tradičních českých receptech si připravíme velikonoční pokrm našich babiček - nádivku. Přidáme ještě recept na velikonoční tlačenku. Opět krok za krokem.
autor Klasa
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena