Polévka je grunt, to všichni víme. Jen málokdo si bez poctivé a husté polévky umí představit zimní období. Zelňačka je plná vitamínů, dokáže skvěle zasytit i zahřát. Vyzkoušejte recept na poctivou domácí polévku z kysaného zelí vylepšenou masitou klobáskou.
2 ks | brambory |
1 ks | cibule |
2 l | voda |
2 ks | klobása |
500 g | kyselé zelí |
8 kuliček | celý černý pepř |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
kmín | |
bobkový list | |
mletá sladká paprika | |
podle potřeby | |
máslo | |
hladká mouka |
1. Na zelňačku s klobásou si nejprve připravíme veškerou zeleninu. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Kysané zelí podle potřeby překrájíme.
2. Nakrájené brambory dáme samostatně vařit s kmínem a uvaříme je doměkka. Překrájené zelí dáme vařit zvlášť bobkovým listem a celým pepřem. Zelí vaříme asi 30 minut. Zelí a brambory nevaříme nikdy pospolu, brambory by nám nezměkly, nebo by se vařily zbytečně dlouho.
3. Mezitím si na rozpuštěném másle (lze samozřejmě použít i jiný tuk - sádlo, olej) opečeme na kostičky nebo na kolečka nakrájenou klobásu. Přidáme cibuli, osmahneme a nakonec zaprášíme hladkou moukou a sladkou mletou paprikou. Za stálého míchání takto uděláme jíšku, která nám zelňačku zahustí.
4. K jíšce s klobásou a cibulí přelijeme celý obsah hrnce se zelím, samozřejmě i s vodou, ve které se zelí vařilo. Přidáme i uvařené brambory. Zelňačku s klobásou chvíli povaříme a máme hotovo. Podle potřeby polévku ještě dochutíme, můžeme zjemnit smetanou, ale takto připravená zelňačka je výborná i bez smetany.
!TIP k servírování
Každou porci zelňačky v talíři nebo v hrnečku na polévku dozdobíme lžící zakysané smetany a přidáme i 2 - 3 kolečka klobásy zastudena.
!TIP k dochucení
Ještě lepší chuti docílíme, použijeme-li kromě mleté sladké papriky také papriku uzenou. A místo vody, ve které zelí vaříme, vývar z uzených kostí.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Klasické i neotřelé recepty s kysaným zelím nejen na víkend
Cenově dostupné a hlavně velmi zdravé kysané zelí je neodmyslitelnou součástí podzimního a zimního jídelníčku. Naše tělo dokáže prohřát, dodat mu spoustu vitamínů a o stupínek výš posunout naši imunitu. Vybrali jsme pro vás pár skvělých receptů.
Foto: Shutterstock.com
autor Stary
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena