2 lžíce | máslo | |
3 ks | brambory | |
250 ml | mléko | |
1-2 lžíce | hrubá mouka | |
6 plátků | anglická slanina | |
300 g | bílé hlávkové zelí | |
150 g | červené fazole v nálevu | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
kmín | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
500 ml | vývar |
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené a okmínované vodě doměkka. Čerstvé bílé zelí očistíme a nakrouháme najemno. Fazole necháme okapat. Mléko prošleháme s moukou. Slaninu necháme nasucho rozškvařit. Zelí nakrouháme najemno a v sítu spaříme vařící vodou. Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a uvaříme doměkka. Vše zalijeme mlékem s moukou, přidáme fazole a krátce povaříme. Polévku podle chuti osolíme, opepříme a zjemníme máslem. Vařené brambory rozdělíme na porce, přelijeme zelnou polévkou s fazolemi a ozdobíme opečenou slaninou. Zelnou polévku s fazolemi a slaninou podáváme s pečivem.
Milujete halušky? Zkuste recepty na halušky s brynzou, slaninou i se zelím
Halušky, bramborové noky, které má rád snad každý, stačí jen přizpůsobit suroviny, kterými je doplníme. Původně slovenské národní jídlo se i u nás těší velké oblibě, pojďme si ho připomenout a připravit na více způsobů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena