Jehněčí kolínka dušená na zelenině a víně.
2 stroužky | česnek |
2 lžíce | olej |
sůl | |
2 l | vývar |
120 g | máslo |
2 ks | cibule |
100 g | celer |
100 g | pórek |
100 g | mrkev |
2 lžíce | rajčatový protlak |
200 g | kedluben |
500 ml | červené víno |
2 lžíce | hladká mouka |
mletý černý pepř | |
4 ks | jehněčí zadní koleno |
1 lžíce | celý černý pepř |
2 lžíce | nasekaný tymián |
2 lžíce | drcený rozmarýn |
Kolínka pořádně omyjeme a osušíme, případně očistíme. Osolíme a opepříme je a necháme chvilku odležet. Zeleninu oloupeme a omyjeme. Cibuli, kedlubnu, mrkev a celer nakrájíme nahrubo. Pórek rozpůlíme a pouze jeho bílou část nakrájíme na plátky. Česnek posekáme najemno.
Troubu rozehřejeme na 180 - 200 °C. V hrnci rozpustíme máslo a polovinu mrkve, celeru a kedlubny na něm restujeme dozlatova. Pak přidáme pórek, pepř, polovinu bylinek a česneku, protlak a mouku. Vše ještě opékáme asi 5 minut.
Pekáč umístíme na sporák, rozehřejeme na něm olej a zprudka na něm ze všech stran opečeme kolínka. Ta vyjmeme a přidáme cibuli, zbylou mrkev a celer. Vše lehce orestujeme a přidáme připravenou zeleninu. Do zeleniny přiléváme po třetinách víno, přičemž víno vždy musí přejít varem. Pak do zeleniny vložíme zpátky kolínka, přilijeme trochu vývaru a pekáč pečeme 80 - 90 minut. Během pečení maso otáčíme a případně podléváme.
Když je maso měkké, vytáhneme je, vykostíme a uložíme do tepla. Omáčku zcedíme a dáme na sporák vařit. Přidáme do ní zbylé bylinky a česnek a vaříme ji, dokud nezhoustne. Můžeme ji lehce zahustit. Pak do ní vložíme maso, které necháme prohřát.
Maso servírujeme se zeleninou, přelité omáčkou. Vhodnou přílohou pečené brambory.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena