Šťavnaté špenátové brambory provoněné muškátovým kořením.
5 stroužků | česnek |
sůl | |
2 ks | vejce |
máslo | |
mléko | |
2 kelímky | zakysaná smetana |
muškátový oříšek | |
250 ml | smetana ke šlehání |
2 balíčky | špenátové listy |
16 ks | brambory |
Špenátové listy necháme rozmrazit. Uvaříme brambory ve slupce a necháme zchladnout. Česnek oloupeme a utřeme.
Připravíme menší pekáček nebo gratinku a položíme do něj několik tenkých (0,5 cm) plátků másla. Vychladlé brambory krájíme na plátky, kterými vyložíme dno pekáčku. Vrstvu osolíme a jemně posypeme muškátovým oříškem. Poté rozetřeme na brambory zakysanou smetanu. Další vrstvou jsou špenátové listy. Rozprostřeme je na smetanu. Osolíme a přidáme utřený česnek. Zalijeme smetanou. Další vrstvou jsou opět brambory nakrájené na kolečka. Opět osolíme a jemně posypeme muškátovým oříškem. Při vrstvení dáváme pozor, aby smetana při pečení nemohla vytékat z misky nebo pekáčku.
Brambory pečeme zprudka při 200 °C. Zhruba po 10 minutách je zalijeme vejci - celá vejce smícháme s trochou mléka, jemně osolíme a rozkvedláme.
Pečeme vše asi 45 minut, dokud se brambory nerozvoní a vrchní vrstva je zlatavá.
autor Kaminek
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena