Recept na zapečené nové brambory jemně ochucené cibulkou, česnekem a rozmarýnem.
1-2 stroužky | česnek |
2 lžíce | olej |
4 ks | vejce |
150 ml | mléko |
250 ml | smetana ke šlehání |
1-2 ks | červená cibule |
700 g | nové brambory |
2 lžíce | čerstvý rozmarýn |
100 g | gouda |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
2 lžíce | máslo |
Nové stejně velké brambory řádně omyjeme a vložíme do vroucí osolené vody. Brambory vaříme asi 10 - 12 minut do poloměkka, potom je slijeme a necháme chladnout. Mezitím oloupaný česnek a cibuli nakrájíme na drobné proužky a čerstvý rozmarýn jemně nasekáme. V pánvi rozpustíme máslo s olejem, na kterém necháme cibuli, česnek a rozmarýn zpěnit. V míse rozšleháme vejce se smetanou a mlékem a zálivku podle chuti osolíme a opepříme. Tvrdý sýr jemně nastrouháme. Zchladlé brambory i se slupkou nakrájíme na plátky silné asi 4 mm a opatrně je promícháme s orestovanou cibulovou směsí. Vše rozložíme v tenčí vrstvě do pekáče, zalijeme vaječnou zálivkou a posypeme sýrem. Nové brambory pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 30 minut dozlatova. Zapečené nové brambory můžeme podávat jako sytou přílohu k lehčím pokrmům jako jsou ryby, ale i jako samostatný chod se zeleninovým salátem.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Nové brambory - dietní pochoutka
Zima se blíží ke konci a za chvíli tu budeme mít jaro. Zemědělci a naše těla konečně dostanou zelenou. V tomto období můžeme tělu dopřát skvělou delikatesu. A pokud stále ještě toužíte něco málo shodit do plavek, jsou nové brambory tím pravým pomocníkem
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena