Na kapce olivového oleje osmahneme rýži do světle žluté barvy. Občas mícháme. Pak ji zalijeme vodou, pozor prská, osolíme a necháme vodu vyvařit. Těsně před tím, než rýže změkne, odstavíme, zakryjeme poklicí a necháme dojít.
Cuketu podélně rozkrojíme a vydlabeme vnitřek, který dáme do mísy. Vydlabanou cuketu i vnitřek v míse osolíme a necháme odstát, aby pustil přebytečnou vodu. Tu pak slijeme a osušíme.
Na olivovém oleji zpěníme cibuli. Přidáme nakrájenou a osušenou dužninu z cukety a osmažíme dozlatova. Pak přidáme rýží, trochu soli, bazalku nebo jiné koření podle chuti. Až se vše spojí, odstavíme, vmícháme nastrouhaný sýr a směsí naplníme cuketu
Vegetariánskou cuketu s rýží pečeme v remosce či troubě na 250 °C, dokud světlý vnitřek cukety neztmavne a hlavně nezměkne. Obvykle asi 45 minut.
Zapečená vegetariánská cuketa s rýží je výborná se zeleninovým salátem s jogurtovou zálivkou.