Žampiony očistíme a zbavíme nožiček, které si schováme pro pozdější použití. Cibuli a žampionové nožičky nakrájíme nadrobno, rajčata na kostičky a přichystáme si pár lístečků bazalky na dochucení.
Na pánvi rozehřejeme olej (mám dobrou zkušenost s olivovým), vhodíme cibuli a necháme restovat dosklovata. Poté přidáme nakrájené žampionové nožky a trochu orestujeme. Po orestování vložíme rajčata, chvíli mícháme a necháme dusit do té doby, až vznikne taková hmota, kterou nazývám omáčková směs.
Do omáčkové směsi vhodíme bazalku a vypneme pod pánví plotnu. Po vmíchání bazalky rozmícháme v této směsi nivu. Nejlepší je třená niva, protože se lépe rozpouští.
Následně směsí naplníme žampiony. Tip pro gurmány: Není od věci pár kousků posypat parmazánem, protože tuto směs osolí a dodá jí na pikantnosti, ale to je záležitostí chuti. Žampiony posypeme strouhankou a necháme 15 - 20 minut v troubě při teplotě 200 °C.
Žampiony plněné zeleninovou směsí podáváme teplé, nejlépe s chlebem.