Žampiony si zvenčí oloupeme a vnitřní okraje odlámeme, abychom získali větší prostor pro náplň. Nožky a okraje (případně i nadbytečné žampiony) nakrájíme nadrobno a použijeme je do náplně. Cibuli nakrájíme nadrobno, rajčata na kousky a chilli papričku na jemno.
Na náplň si nejprve ve vodě uvaříme kroupy. Na pánvi si na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, trochu chilli papričky, rajčata a zbytky hub. Doporučuji použít řepkový olej, protože olivový olej se na smažení moc nehodí a je tučnější. Po změknutí přidáme sladkou barbecue omáčku (nebo rajský protlak s trochou medu) a do směsi přidáme kroupy. Dochutíme solí a mletým černým pepřem podle chuti.
Syrové žampionové hlavičky naplníme špetkou strouhaných ořechů a na to poklademe připravenou náplň. Navrch položíme plátek sýra. Houby vložíme do pekáče (nebo hlubší pánve) a podlijeme vodou.
Žampiony plněné pikantními kroupami pečeme v troubě asi 15 minut, aby nám žampiony změkly. Můžeme je dusit i na pánvi.
Stejnou náplní se dají plnit i velká rajčata, přičemž jejich obsah se opět dá využít při přípravě náplně. Takto plněná rajčata se opečou v troubě nebo na pánvi do mírného změknutí.
Žampiony plněné pikantními kroupami jíme samostatně jako hlavní chod, můžeme je podávat i s křupavými knäckebroty.