Základní bešamelová omáčka

1 hod | omáčka | česká kuchyně | recept zobrazen: 65024x
Recept na omáčku výrazné chuti, kterou používáme jako základ při přípravě zapékaných pokrmů, ale i různých bílých speciálních omáček.
Komentáře receptu 1
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si připravíme kořeněný vývar z telecího masa. Celer, mrkev, petržel, očistíme a nastrouháme najemno. Maso omyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, přidáme pepř a bobkový list. Vaříme velice zvolna. Nastrouhanou zeleninu orestujeme na oleji, přidáme k poloměkkému masu a dovaříme. Vývar scedíme a necháme vychladnout.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zpěníme na másle. Postupně přisypeme mouku a orestujeme do světle žluta. Za stálého míchání přiléváme vývar a mléko.Podle potřeby přisolíme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Vaříme asi 20 minut do zhoustnutí.

Pokud omáčku nepoužijeme ihned, pokapeme ji rozpuštěným máslem nebo překryjeme potravinovou folií, aby nevznikl škraloup.

Takto připravený hustý bešamelový základ, používáme samostatně k zapékání zeleniny, těstovin atp. Ředěný smetanou, mlékem nebo vodou je vhodný pro přípravu různých bílých speciálních omáček.

Jarka-P autor receptu:

Základní bešamelová omáčka

Počet přidaných receptů: 1650

Ingredience

Vaše cena 3199 běžně 6300 Kč sleva 49 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
26 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Základní bešamelová omáčka

Recept se nachází v 153 kuchařkách
Chuťovky
Jarka-P
Chuťovky 145 receptů
KDI
VARENIE 8330 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 4000 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Základní bešamelová omáčka

Celkový počet komentářů u receptu: 1
  • variabilní omáčka pavla_mazurkova 29.09.2011 19:06:59

    Dnes jsem vařila, jen jsem neměla telecí vývar, nahradila jsem ho bio bujonem. Je to vážně variabilní, děti dostali bílou omáčku s kostičkama šunky a my si udělali pikantnější variantu s francouzským sýrem s modrou plísní a nakrájenou sušenou šunkou. Jako příloha noky a super večeře byla za 30 minut na světě!

Celkový počet komentářů: 1
Nalezeno receptů: 1
Přidat příspěvek k receptu Základní bešamelová omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Ať už vykonáváte jakoukoli pracovní činnost, téměř vždy vám hrozí větší či menší riziko úrazu, nebo i nemoci z povolání. Ne každý úraz, ke kterému dojde při výkonu zaměstnání, však musí být nutně posuzován jako úraz pracovní - např. úraz, který si zaměstnanec přivodí sice v práci, ale v důsledku své vlastní opilosti.

  • Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Všichni se v létě těšíme na dovolenou, ke které naše snahy směřovaly možná i celý předešlý rok, ne vždy však všechno dopadne tak, jak by mělo. Každým rokem během pobytu v zahraničí z různých příčin onemocní, těžce se zraní či zemřou stovky Čechů.




přidat nový recept