Základní bešamelová omáčka

1 hod | omáčka | česká kuchyně | recept zobrazen: 50795x
Recept na omáčku výrazné chuti, kterou používáme jako základ při přípravě zapékaných pokrmů, ale i různých bílých speciálních omáček.
Komentáře receptu 1
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si připravíme kořeněný vývar z telecího masa. Celer, mrkev, petržel, očistíme a nastrouháme najemno. Maso omyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, přidáme pepř a bobkový list. Vaříme velice zvolna. Nastrouhanou zeleninu orestujeme na oleji, přidáme k poloměkkému masu a dovaříme. Vývar scedíme a necháme vychladnout.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zpěníme na másle. Postupně přisypeme mouku a orestujeme do světle žluta. Za stálého míchání přiléváme vývar a mléko.Podle potřeby přisolíme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Vaříme asi 20 minut do zhoustnutí.

Pokud omáčku nepoužijeme ihned, pokapeme ji rozpuštěným máslem nebo překryjeme potravinovou folií, aby nevznikl škraloup.

Takto připravený hustý bešamelový základ, používáme samostatně k zapékání zeleniny, těstovin atp. Ředěný smetanou, mlékem nebo vodou je vhodný pro přípravu různých bílých speciálních omáček.

autor receptu:

Základní bešamelová omáčka

Počet přidaných receptů: 1297

Ingredience

Vaše cena 449 běžně 4999 Kč sleva 91 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
25 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Základní bešamelová omáčka

Recept se nachází v 149 kuchařkách
Chuťovky
Jarka-P
Chuťovky 129 receptů
KDI
VARENIE_2 4250 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 5994 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Základní bešamelová omáčka

Celkový počet komentářů u receptu: 1
  • variabilní omáčka pavla_mazurkova 29.09.2011 19:06:59

    Dnes jsem vařila, jen jsem neměla telecí vývar, nahradila jsem ho bio bujonem. Je to vážně variabilní, děti dostali bílou omáčku s kostičkama šunky a my si udělali pikantnější variantu s francouzským sýrem s modrou plísní a nakrájenou sušenou šunkou. Jako příloha noky a super večeře byla za 30 minut na světě!

Celkový počet komentářů: 1
Nalezeno receptů: 1
Přidat příspěvek k receptu Základní bešamelová omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Mýty o bolestech zad

    Mýty o bolestech zad

    O bolestech zad kolují různé nepravdy. Jaké jsou ty nejčastější? A čeho se opravdu vyvarovat, aby záda nebolela? Vsaďte na vhodně zvolený pohyb, správnou matraci a nebojte se preventivní návštěvy u lékaře. Nejen starší generaci dokáží záda pěkně potrápit.

  • Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Vypadá jako palec vbočený (hallux vagus), ale jde o palec ztuhlý (hallux rigidus). Pro laika je rozdíl téměř k nerozeznání, ovšem zvyšující se bolestivost při chůzi a menší pohyblivost palce jasně naznačí, že něco není v pořádku.




přidat nový recept