Základní bešamelová omáčka

1 hod | omáčka | česká kuchyně | recept zobrazen: 63887x
Recept na omáčku výrazné chuti, kterou používáme jako základ při přípravě zapékaných pokrmů, ale i různých bílých speciálních omáček.
Komentáře receptu 1
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si připravíme kořeněný vývar z telecího masa. Celer, mrkev, petržel, očistíme a nastrouháme najemno. Maso omyjeme, vložíme do studené vody, osolíme, přidáme pepř a bobkový list. Vaříme velice zvolna. Nastrouhanou zeleninu orestujeme na oleji, přidáme k poloměkkému masu a dovaříme. Vývar scedíme a necháme vychladnout.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zpěníme na másle. Postupně přisypeme mouku a orestujeme do světle žluta. Za stálého míchání přiléváme vývar a mléko.Podle potřeby přisolíme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Vaříme asi 20 minut do zhoustnutí.

Pokud omáčku nepoužijeme ihned, pokapeme ji rozpuštěným máslem nebo překryjeme potravinovou folií, aby nevznikl škraloup.

Takto připravený hustý bešamelový základ, používáme samostatně k zapékání zeleniny, těstovin atp. Ředěný smetanou, mlékem nebo vodou je vhodný pro přípravu různých bílých speciálních omáček.

Jarka-P autor receptu:

Základní bešamelová omáčka

Počet přidaných receptů: 1643

Ingredience

Vaše cena 4199 běžně 6884 Kč sleva 39 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
26 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Základní bešamelová omáčka

Recept se nachází v 153 kuchařkách
Chuťovky
Jarka-P
Chuťovky 145 receptů
KDI
VARENIE 8304 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 4000 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Základní bešamelová omáčka

Celkový počet komentářů u receptu: 1
  • variabilní omáčka pavla_mazurkova 29.09.2011 19:06:59

    Dnes jsem vařila, jen jsem neměla telecí vývar, nahradila jsem ho bio bujonem. Je to vážně variabilní, děti dostali bílou omáčku s kostičkama šunky a my si udělali pikantnější variantu s francouzským sýrem s modrou plísní a nakrájenou sušenou šunkou. Jako příloha noky a super večeře byla za 30 minut na světě!

Celkový počet komentářů: 1
Nalezeno receptů: 1
Přidat příspěvek k receptu Základní bešamelová omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?




přidat nový recept