Velmi chutný medovník. Recept na moučník vhodný ke každé slavnostní příležitosti.
těsto | |
---|---|
1 ks | vejce |
30 g | máslo |
100 g | cukr moučka |
250 g | hladká mouka |
1 lžíce | jedlá soda |
2 lžíce | lesní med |
krém | |
250 g | máslo |
1 plechovka | salko |
na potření | |
3 lžíce | rum |
5 lžic | překapávaná silná černá káva |
na ozdobu | |
14-15 ks | vlašské ořechy |
na obalení | |
100 g | mleté vlašské ořechy |
Máslo, vejce, cukr a med zahříváme ve vodní lázni. Mícháme, postupně přidáváme prosátou mouku a prosátou jedlou sodu. Ingredience propojíme, vypracujeme těsto. Necháme chvíli odležet. Na pomoučněném válu pevné těsto rozdělíme na 5 stejných dílků. Postupně je rozválíme na tenké pláty a vykrajujeme je podle dortové formy. Z odkrojků vypracujeme 6. díl, takže ve finále budeme mít 6 placek. Pláty postupně přenášíme na pečící papír. Pečeme je na obrácené straně plechu, ve vyhřáté troubě (elektrické) při teplotě 180 °C 4 - 5 minut. Na krém si připravíme změklé máslo, které vyšleháme doběla elektrickým šlehačem. Postupně do másla přidáváme uvařené salko. Uzavřené salko den předem povaříme ve vodě asi 2 hodiny. Po vychladnutí jednotlivý plát potřeme černou překapávanou kávou, do které jsme přidali rum. Pak plát potřeme krémem. To opakujeme 6krát. Krémem potřeme i boky medovníku. Celý medovník posypeme mletými ořechy. Ozdobíme půlkami vlašských ořechů a střed můžeme posypat strouhanou čokoládou. Medovník z vrchu něčím zatížíme a necháme v chladu uležet zhruba 24 hodin. Uleželý medovník nakrájíme a můžeme podávat.
Nejtradičnější druhy vánočního cukroví: Jaký je jejich původ?
A máme tu znovu tu kouzelnou dobu pečení vánočního cukroví, které je v některých českých domácnostech doslova sportovní disciplínou. Pečeme až neuvěřitelné množství druhů a hospodyňky v těchto dnech zahajují vášnivé debaty na téma, kdy vlastně začít péct a také z čeho. Výběr starých i nových receptur je přebohatý, na ty nejtradičnější a nejoblíbenější druhy však má obvykle každý svůj malý zlepšovák.
autor Maxa
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena