V mouce rozmícháme cukr, rozdrobíme máslo, přidáme sůl, nastrouhané žloutky a rum. Vypracujeme těsto a víc než polovinu rozložíme do dortové formy vymaštěné tukem a vysypané strouhankou.
Jablka nastrouháme na hrubém struhadle nebo je nakrájíme na tenké plátky a poklademe na těsto. Zbytek těsta na ně nastrouháme nebo nadrobíme a vložíme do vyhřáté trouby zapéct.
Mezitím ušleháme bílky s pískovým cukrem do husté konzistence, koláč vyjmeme a hustý sníh natřeme na povrch. Pak vložíme zpět do trouby a dopečeme, až je povrch sněhu zlatavý. Před dopečením můžeme ještě jablka posypat sekanými oříšky nebo mandlemi a okořenit trochou mleté skořice.
Výborný jablkový koláč podáváme podle chuti na snídani, svačinu, prostě kdykoli je chuť.