Výborná svíčková

1 h 30 min | omáčka | 4 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 249724x
Recept na svíčkovou, který si hned oblíbíte.
Komentáře receptu 44
Uvařil jsem to (Recept vařilo 49 lidí)


Postup přípravy receptu

Veškerou zeleninu očistíme nebo oloupeme. Nakrájíme ji nadrobno.

V hrnci osmažíme na oleji nebo másle nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, půlku celeru a petržel. Hned na zeleninu dáme lžíci cukru a posypeme tymiánem a osolíme. Ještě než začne zelenina hnědnout, přidáme 2 - 3 bobkové listy a 4 - 5 kuliček nového koření. Zamícháme a na tuto směs dáme plátky masa (hovězí, vepřové nebo klidně i kuřecí). Trochu podlijeme a svíčkovou dusíme doměkka. Podle toho, kolik chceme omáčky, přilijeme vodu a povaříme. Po chvíli vypneme a svíčkovou necháme vychladnout.

Poté vyndáme maso, bobkový list a nové koření a svíčkovou rozmixujeme. Svíčkovou dáme znovu vařit, přidáme sladkou smetanu, citron, hotovou jíšku a samozřejmě podle sebe svíčkovou dochutíme. Nakonec vložíme prohřát maso.

Výbornou svíčkovou podáváme jak jinak než s knedlíkem.

renča29 autor receptu:

Výborná svíčková

Počet přidaných receptů: 9

Ingredience

na porce
4,3
skvělý recept
189 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Výborná svíčková

Recept se nachází v 737 kuchařkách
myš1
recepty 4618 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2722 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Výborná svíčková

Celkový počet komentářů u receptu: 44
  • výborná Peťka 16.09.2014 10:06:34

    Také jsem nedávno vyzkoušela tenhle recept. a musím říct, že je opravdu výborná! chutnala mě, příteli a dokonce i našemu 18ti měsíčnímu prckovi :) Dnes ji budu dělat znovu, jen tedy přidám víc zeleniny, protože i mě se zdálo ji být málo :) a zkusím i ten špek jak tu někdo radil :) Já osobně jsem moc ráda, za "zjednodušené" a rychlé recepty, také nemám čas strávit celé dopoledne u plotny. každopádně důležité je, že chutná ;)

  • Komentář k receptu Výborná svíčková lumik 10.09.2014 17:19:03

    když posíláte foto jídla,věnujte trochu péče úpravě,knedlíky nepolévat,trochu urovnat,jí se přece i očima,jsem zkrátka kuchařka ze staré školy ,vycepovaná dobrými kuchaři

  • Komentář k receptu Výborná svíčková knedlík 09.09.2014 20:11:59

    Vařím svíčkovou celkem často a mooc chutná.Špek dávám osmahnout hned k cibuli,Jakmile zesklovatí zelenina,tak dám mouku a pak vše podliji vodou.Bujon a vše jak má být...díky Knedlík

  • Komentář k receptu Výborná svíčková Honza54 09.08.2013 20:38:11

    Omáčka sama o sobě není ve výběru tady zlá, pokud ale čekáte tu typickou vůni a chuť svíčkové, té se nedočkáte. Pokud chcete, pak jen následující dvě věci pozvednou omáčku úplně jinam:
    - i na takhle malou porci citelně navyšte objem zeleniny
    - při smažení cibule k ní přidejte koření, plátky citronu i s kůrou a špek (!!!), bez špeku, citronu a tymiánu prostě není svíčková.

    Jinak dávat dusit maso na plátky (nedejbože jiné než hovězí!) je - nezlobte se - zvířecí. Pokud nechcete zeleninu s masem péct (zcela odlišný postup od popsaného), pak si dopředu uvařte hovězí vcelku (!), ideálně špičku, a poté použijte vývar na ředění omáčky... ano, při dostatku zeleniny se omáčka ředí, nikoliv zahušťuje ;) .

    • Re: Komentář k receptu Výborná svíčková Jandová 10.08.2013 09:41:56

      Zrovna tak je "zvířecí" maso vařit, to se dokonalé chuti svíčkové také nedočkáte. Rovněř bez karamelu to není ono. JInak s vámi souhlasím. Tenhle kulinářský skvost chce čas a kdo to uspěchá, tak má jen parodii na "svíci".

      • Re: Re: Komentář k receptu Výborná svíčková Sandra Donner 05.06.2014 12:21:12

        Paní Jandová taky jedena z těch nejchytřejších.. Asi je v důchodu a má čas vařit tři hodiny oběd. My zaměstnané a s velkou rodinkou uvítáme občas i zjednodušené "zvířecí, snad i hororové" verze klasiky a neohrnujeme nos. Důležité, že jídlo chutná.
        Tak nebudu dělat někomu přednášky, že jen ta verze, kterou dělám já, je ta nejsprávnější a nejlepší...Vás bych chtěla za tchýni a pana Honzu za tchána. To by byl teprve horor.

    • Re: Komentář k receptu Výborná svíčková Sandra Donner 05.06.2014 12:14:21

      Mno, jsou přece různé zjednodušené verze receptu. Třeba pro ty, kteří nemají dostatek peněz na kupování šíleně předraženého hovězího tento recept s vepřovou variantou potěší. A znám několik lidí ze svého okolí, kteří hovězí nekupují, protože na něj zkrátka nemají. O surovinách a způsobu zpracování by se dalo také polemizovat, každý člověk má jinou chuť a co nechutná panu (všeumělci a všeznalci)Honzovi, to může chutnat desítkám ostatních lidiček. Všimla jsem si, že u tohoto receptu kibicují a radí jen pánové. S malinko vylepšeními (uzený špek a více zeleniny) bych jí určitě zkusila a byla by určo moc dobrá. Děkuji autorce receptu a rejpalů si nevšímejte...tisíc lidí, tisíc chutí a způsobů příprav.

  • Komentář k receptu Výborná svíčková Jirkem 29.04.2014 15:50:09

    Doporučuji nedávat celý citron, polovina je naprosto dostačující.
    A dát větší množství mrkve a petržele.

  • Svíčková ! Jaroslav 07.11.2013 19:35:25

    Dobrý den,proč tomu říkáte svíčková když to vedle svíčkový ani neleželo,nezlobte se na mě ale dávat do svíčkový jíšku,to je něco.Jak píše pan Petr předemnou,musíte se učit .

  • Díky za recept? Vláďa 30.08.2013 07:53:11

    Co je to z recept??? Dnes je to už potřetí, co si moje drahá polovička vyžádala tuto svíčkovou a já zase stojím u plotny! :-D Děkuji moc autorce, jako muž jsem v kuchyni zabodoval, ale sám jsem se postavil k oltáři plotny:)
    Osobně mi taky moc chutná a zkoušel jsem více receptů, ale pro mě výborná!

Celkový počet komentářů: 44
Nalezeno receptů: 44
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Výborná svíčková
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Značně nepříjemné příznaky angíny známe všichni - bolest v krku, zejména při polykání, horečky, celková únava, bolesti svalů a kloubů. Angína je infekční zánětlivé onemocnění krčních mandlí a hrdla, tedy kořene jazyka a přilehlé části hltanu. Vzniká v důsledku oslabení imunity, zanesení tlustého střeva a přetížení lymfatického systému, zvláště pak slinivky.

  • Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Karbunkl carbunculos je velmi nepříjemné hnisavé onemocnění kůže. Vzniká splynutím minimálně dvou furunklů. Karbunkl je nebezpečnější, protože je větší, navíc může pronikat i do hlubších struktur kůže. Je to bolestivé zánětlivé onemocnění, projevuje se zarudnutím, otokem a někdy i teplotou.




přidat nový recept