Výborná svíčková

1 h 30 min | omáčka | 4 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 235477x
Recept na svíčkovou, který si hned oblíbíte.
Komentáře receptu 41
Uvařil jsem to (Recept vařilo 48 lidí)


Postup přípravy receptu

Veškerou zeleninu očistíme nebo oloupeme. Nakrájíme ji nadrobno.

V hrnci osmažíme na oleji nebo másle nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, půlku celeru a petržel. Hned na zeleninu dáme lžíci cukru a posypeme tymiánem a osolíme. Ještě než začne zelenina hnědnout, přidáme 2 - 3 bobkové listy a 4 - 5 kuliček nového koření. Zamícháme a na tuto směs dáme plátky masa (hovězí, vepřové nebo klidně i kuřecí). Trochu podlijeme a svíčkovou dusíme doměkka. Podle toho, kolik chceme omáčky, přilijeme vodu a povaříme. Po chvíli vypneme a svíčkovou necháme vychladnout.

Poté vyndáme maso, bobkový list a nové koření a svíčkovou rozmixujeme. Svíčkovou dáme znovu vařit, přidáme sladkou smetanu, citron, hotovou jíšku a samozřejmě podle sebe svíčkovou dochutíme. Nakonec vložíme prohřát maso.

Výbornou svíčkovou podáváme jak jinak než s knedlíkem.

renča29 autor receptu:

Výborná svíčková

Počet přidaných receptů: 9

Ingredience

na porce
Vaše cena 2999 běžně 66000 Kč sleva 95 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,2
skvělý recept
179 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Výborná svíčková

Recept se nachází v 731 kuchařkách
myš1
recepty 4618 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2720 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Výborná svíčková

Celkový počet komentářů u receptu: 41
  • Komentář k receptu Výborná svíčková Honza54 09.08.2013 20:38:11

    Omáčka sama o sobě není ve výběru tady zlá, pokud ale čekáte tu typickou vůni a chuť svíčkové, té se nedočkáte. Pokud chcete, pak jen následující dvě věci pozvednou omáčku úplně jinam:
    - i na takhle malou porci citelně navyšte objem zeleniny
    - při smažení cibule k ní přidejte koření, plátky citronu i s kůrou a špek (!!!), bez špeku, citronu a tymiánu prostě není svíčková.

    Jinak dávat dusit maso na plátky (nedejbože jiné než hovězí!) je - nezlobte se - zvířecí. Pokud nechcete zeleninu s masem péct (zcela odlišný postup od popsaného), pak si dopředu uvařte hovězí vcelku (!), ideálně špičku, a poté použijte vývar na ředění omáčky... ano, při dostatku zeleniny se omáčka ředí, nikoliv zahušťuje ;) .

    • Re: Komentář k receptu Výborná svíčková Jandová 10.08.2013 09:41:56

      Zrovna tak je "zvířecí" maso vařit, to se dokonalé chuti svíčkové také nedočkáte. Rovněř bez karamelu to není ono. JInak s vámi souhlasím. Tenhle kulinářský skvost chce čas a kdo to uspěchá, tak má jen parodii na "svíci".

      • Re: Re: Komentář k receptu Výborná svíčková Sandra Donner 05.06.2014 12:21:12

        Paní Jandová taky jedena z těch nejchytřejších.. Asi je v důchodu a má čas vařit tři hodiny oběd. My zaměstnané a s velkou rodinkou uvítáme občas i zjednodušené "zvířecí, snad i hororové" verze klasiky a neohrnujeme nos. Důležité, že jídlo chutná.
        Tak nebudu dělat někomu přednášky, že jen ta verze, kterou dělám já, je ta nejsprávnější a nejlepší...Vás bych chtěla za tchýni a pana Honzu za tchána. To by byl teprve horor.

    • Re: Komentář k receptu Výborná svíčková Sandra Donner 05.06.2014 12:14:21

      Mno, jsou přece různé zjednodušené verze receptu. Třeba pro ty, kteří nemají dostatek peněz na kupování šíleně předraženého hovězího tento recept s vepřovou variantou potěší. A znám několik lidí ze svého okolí, kteří hovězí nekupují, protože na něj zkrátka nemají. O surovinách a způsobu zpracování by se dalo také polemizovat, každý člověk má jinou chuť a co nechutná panu (všeumělci a všeznalci)Honzovi, to může chutnat desítkám ostatních lidiček. Všimla jsem si, že u tohoto receptu kibicují a radí jen pánové. S malinko vylepšeními (uzený špek a více zeleniny) bych jí určitě zkusila a byla by určo moc dobrá. Děkuji autorce receptu a rejpalů si nevšímejte...tisíc lidí, tisíc chutí a způsobů příprav.

  • Komentář k receptu Výborná svíčková Jirkem 29.04.2014 15:50:09

    Doporučuji nedávat celý citron, polovina je naprosto dostačující.
    A dát větší množství mrkve a petržele.

  • Svíčková ! Jaroslav 07.11.2013 19:35:25

    Dobrý den,proč tomu říkáte svíčková když to vedle svíčkový ani neleželo,nezlobte se na mě ale dávat do svíčkový jíšku,to je něco.Jak píše pan Petr předemnou,musíte se učit .

  • Díky za recept? Vláďa 30.08.2013 07:53:11

    Co je to z recept??? Dnes je to už potřetí, co si moje drahá polovička vyžádala tuto svíčkovou a já zase stojím u plotny! :-D Děkuji moc autorce, jako muž jsem v kuchyni zabodoval, ale sám jsem se postavil k oltáři plotny:)
    Osobně mi taky moc chutná a zkoušel jsem více receptů, ale pro mě výborná!

  • Komentář k receptu Výborná svíčková Honza54 09.08.2013 20:46:52

    Zapomněl jsem... Místo cukru na karamel a barvu stačí použít červenou cibuli místo bílé ;) .

  • Komentář k receptu Výborná svíčková vdovaponeznamemvojinovy 31.05.2013 12:19:21

    Děkuji za recept, dá oproti klasické míň práce a je výborná :)

  • komentare renča29 23.03.2013 11:28:50

    Jsem moc potesena,ze vetsine z vas se tato svickova povedla a chutnala,tak svickove zdar :-) :-)

Celkový počet komentářů: 41
Nalezeno receptů: 41
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Výborná svíčková
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Mýty o bolestech zad

    Mýty o bolestech zad

    O bolestech zad kolují různé nepravdy. Jaké jsou ty nejčastější? A čeho se opravdu vyvarovat, aby záda nebolela? Vsaďte na vhodně zvolený pohyb, správnou matraci a nebojte se preventivní návštěvy u lékaře. Nejen starší generaci dokáží záda pěkně potrápit.

  • Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Vypadá jako palec vbočený (hallux vagus), ale jde o palec ztuhlý (hallux rigidus). Pro laika je rozdíl téměř k nerozeznání, ovšem zvyšující se bolestivost při chůzi a menší pohyblivost palce jasně naznačí, že něco není v pořádku.




přidat nový recept