Výborná svíčková

1 h 30 min | omáčka | 4 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 294290x
Recept na svíčkovou, který si hned oblíbíte.
Komentáře receptu 49
Uvařil jsem to (Recept vařilo 52 lidí)


Postup přípravy receptu

Veškerou zeleninu očistíme nebo oloupeme. Nakrájíme ji nadrobno.

V hrnci osmažíme na oleji nebo másle nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, půlku celeru a petržel. Hned na zeleninu dáme lžíci cukru a posypeme tymiánem a osolíme. Ještě než začne zelenina hnědnout, přidáme 2 - 3 bobkové listy a 4 - 5 kuliček nového koření. Zamícháme a na tuto směs dáme plátky masa (hovězí, vepřové nebo klidně i kuřecí). Trochu podlijeme a svíčkovou dusíme doměkka. Podle toho, kolik chceme omáčky, přilijeme vodu a povaříme. Po chvíli vypneme a svíčkovou necháme vychladnout.

Poté vyndáme maso, bobkový list a nové koření a svíčkovou rozmixujeme. Svíčkovou dáme znovu vařit, přidáme sladkou smetanu, citron, hotovou jíšku a samozřejmě podle sebe svíčkovou dochutíme. Nakonec vložíme prohřát maso.

Výbornou svíčkovou podáváme jak jinak než s knedlíkem.

renča29 autor receptu:

Výborná svíčková

Počet přidaných receptů: 9

Ingredience

na porce
4,2
skvělý recept
202 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Výborná svíčková

Recept se nachází v 763 kuchařkách
myš1
recepty 4618 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2724 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Výborná svíčková

Celkový počet komentářů u receptu: 49
  • Komentář k receptu Výborná svíčková kačka 27.03.2015 18:11:54

    Jenom 1 mrkev. Není to blbost?

  • Veronika 27.02.2015 11:14:28

    Svíčková je úžasná , jsem vděčná za tento recept vzhledem k dvou malým dětem které neposedí , se jim raděj budu věnovat než stát 3 h u plotny .Pokud tady touží si hrát někdo na kuchařku tak at ji sepíše vydá a neotravuje recepty které napsal někdo jiný-)

  • Svíčková Bublinka 01.01.2015 19:38:51

    Naprosto souhlasím s paní Jandovou, já ještě v důchodu nejsem a když už vařím "svíčkovou", tak si s tím dám práci i čas, jinak to opravdu není svíčková. Mám dvě děti, vždycky jsem byla zaměstnaná a přesto jsem si na kvalitní vaření čas udělala. Neříkám, že se mi vždycky všechno povedlo, ale nebylo to z lenosti ani z důvodů špatných surovin. Když slyším i od starších patlalek, co všechno dokážou do jídla nacpat nebo naopak nahradit, raději mlčím a jejich rodiny lituju. Je smutné, když 50 letá ženská s dvěma dětmi řekne, že neví jak se dělají lívance nebo jiná v 50 letech vařila poprvé svíčkovou.Prostě, když se do jídla nedá to co tam patří a něčím se to nahrazuje, tak jsou to blafy a klidně mě bombardujte, je líp jíst míň a kvalitně než se nacpat levně margarínem, párkama, barvenýma limonádama a jogurtama, který neviděly mléko, natož smetanu atd.

  • Vyborna svickova renča29 10.11.2014 11:52:28

    Dekuji vsem za ohlasy at kladne ci zaporne,predevsim bych chtela napsat,ze ja jsem obrazek nevkladala,knedliky zasadne nepolevam.Pokud nekomu nevyhovuje tento zpusob svickove,tak at si najde recept na drahou svickovou,myslim,ze je nas dost,co nechceme utracet za drahe hovezi,nekdo treba ani hovezi nema rad.Dodnes delam takto svickovou,ikdyz s malyma zmenama,davam vice zeleniny,nedavam jisku a tim je jidlo zdravejsi a chutnejsi,deti i manzel a vubec kdokoliv ji jedl z nasi rodiny a pratel,vsem moc chutnala,oblizovali se az za usima.Takze dobrou chut :-)

  • Skvělé Peťule 09.11.2014 19:58:32

    Určitě k tomu doporučuju osmahnout slaninu. Zeleniny jsem tam dala mnohnásobně víc a omáčka byla natolik hustá, že už ani mouka potřeba nebyla. Jinak je recept výborný. ;-)

  • výborná Peťka 16.09.2014 10:06:34

    Také jsem nedávno vyzkoušela tenhle recept. a musím říct, že je opravdu výborná! chutnala mě, příteli a dokonce i našemu 18ti měsíčnímu prckovi :) Dnes ji budu dělat znovu, jen tedy přidám víc zeleniny, protože i mě se zdálo ji být málo :) a zkusím i ten špek jak tu někdo radil :) Já osobně jsem moc ráda, za "zjednodušené" a rychlé recepty, také nemám čas strávit celé dopoledne u plotny. každopádně důležité je, že chutná ;)

  • Komentář k receptu Výborná svíčková lumik 10.09.2014 17:19:03

    když posíláte foto jídla,věnujte trochu péče úpravě,knedlíky nepolévat,trochu urovnat,jí se přece i očima,jsem zkrátka kuchařka ze staré školy ,vycepovaná dobrými kuchaři

  • Komentář k receptu Výborná svíčková knedlík 09.09.2014 20:11:59

    Vařím svíčkovou celkem často a mooc chutná.Špek dávám osmahnout hned k cibuli,Jakmile zesklovatí zelenina,tak dám mouku a pak vše podliji vodou.Bujon a vše jak má být...díky Knedlík

  • Komentář k receptu Výborná svíčková Honza54 09.08.2013 20:38:11

    Omáčka sama o sobě není ve výběru tady zlá, pokud ale čekáte tu typickou vůni a chuť svíčkové, té se nedočkáte. Pokud chcete, pak jen následující dvě věci pozvednou omáčku úplně jinam:
    - i na takhle malou porci citelně navyšte objem zeleniny
    - při smažení cibule k ní přidejte koření, plátky citronu i s kůrou a špek (!!!), bez špeku, citronu a tymiánu prostě není svíčková.

    Jinak dávat dusit maso na plátky (nedejbože jiné než hovězí!) je - nezlobte se - zvířecí. Pokud nechcete zeleninu s masem péct (zcela odlišný postup od popsaného), pak si dopředu uvařte hovězí vcelku (!), ideálně špičku, a poté použijte vývar na ředění omáčky... ano, při dostatku zeleniny se omáčka ředí, nikoliv zahušťuje ;) .

    • Re: Komentář k receptu Výborná svíčková Jandová 10.08.2013 09:41:56

      Zrovna tak je "zvířecí" maso vařit, to se dokonalé chuti svíčkové také nedočkáte. Rovněř bez karamelu to není ono. JInak s vámi souhlasím. Tenhle kulinářský skvost chce čas a kdo to uspěchá, tak má jen parodii na "svíci".

Celkový počet komentářů: 49
Nalezeno receptů: 49
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Výborná svíčková
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Tuřín - zelenina vhodná při redukční dietě

    Tuřín - zelenina vhodná při redukční dietě

    Tuřín je roky opomíjená kořenová zelenina napěchovaná vitamíny. Je to na pěstování nenáročná brukvovitá rostlina, jejím dalším pozitivem je absolutní mrazuvzdornost. Důvodů, proč byla roky odstrkovaná do pozadí, může být spousta. Kdysi byl tuřín jednou z hlavních potravin všech vrstev obyvatelstva.

  • Základní vyšetření krve

    Základní vyšetření krve

    Z biochemického rozboru krve lze zjistit spoustu informací o zdravotním stavu člověka. Odborníci umí odhalit kvalitu imunity, nejrůznější nemoci, zásoby vitamínů, nastavený pitný režim, těhotenství, přítomnost alkoholu, drog i jedů, ale také další zajímavé informace, které jsou důležité pro léčbu pacienta.




přidat nový recept