Recept lahodnou a velmi jemnou polévku z dýně hokaido. Dýně patří mezi jednu z nejoblíbenějších surovin podzimu, a právě v podobě dobré polévky si ji dopřáváme nejraději. Stačí doplnit křupavými krutony.
1 ks | cibule |
1 kg | dýně |
1 l | zeleninový nebo kuřecí vývar |
podle potřeby | |
---|---|
1 lžíce | olej |
podle chuti | |
0 - | sůl |
0 - | kari koření |
0 - | sladká smetana |
0 - | mletý černý pepř |
na ozdobu | |
1 hrst | bazalka |
0 - | kyselá smetana |
1 hrst | čerstvá pažitka |
1. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a zalijeme vývarem. Necháme 20 minut povařit, dokud dýně nezměkne.
2. Po uvaření polévku odstavíme a necháme vychladnout. Dýňovou polévku rozmixujeme a ochutíme pepřem, solí, kari kořením a sladkou smetanou. Vše dáme zpět na mírný oheň a ještě chviličku povaříme.
3. Výbornou dýňovou polévku podáváme se lžičkou kyselé smetany a na talířku zdobíme čerstvou pažitkou a nasekanou bazalkou.
!TIP k podávání
Polévku můžeme doplnit do křupava opečenými krutony z bílého pečiva. Skvěle chutná i s opraženými dýňovými semínky a kapáním z dýňového oleje. Pro ještě intenzivnější chuť doplníme domácí slanou granolou.
Foto: Pixabay.com
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
Recept na špagety s dýňovou omáčkou krok za krokem
Dýňová omáčka není zcela běžná. Její jemná chuť se ale k těstovinám skvěle hodí. Pokud rádi zkoušíte nové chutě, jistě si na tomto pokrmu pochutnáte.
autor Lentylka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena