Čtyři plátky z vepřového filé, každý o hmotnosti 200 g, umyjeme, osušíme a odkrojíme přebytečný tuk. Maso nakrojíme asi 0,5 cm a stočíme do tvaru medailonku. Pomocí kuchyňské nitě svážeme.
Medailonky dobře obalíme v mouce a na trošce olivového oleje je zprudka orestujeme ze všech stran. Medailonky vyjmeme, osolíme, opepříme a vložíme do již vyhřáté trouby na 10 minut.
Do stejné pánve, kde jsme restovali medailonky, vložíme rozmáčknutý česnek ve slupce, který po chvilce vyjmeme a přidáme očištěné žampiony. Restujeme několik minut a podlijeme červeným vínem. Jakmile se polovina vína odpaří, žampiony vyjmeme a odložíme je na teplé místo. Přidáme máslo a mouku a mícháme, ať nejsou hrudky. Omáčka musí být hustá a krémová. Pak ji odstavíme a ochutíme solí a pepřem.
Vepřové s houbami upravíme na talíř a přelijeme trochou vínové omáčky.
Vepřové s houbami ve vínové omáčce podáváme s oblíbenou přílohou jako hlavní chod.