Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí

1 h 30 min | hlavní chod | 4 porce | Ostatní kuchyně | recept zobrazen: 4624x
Chuťově zajímavá vepřová panenka upečená v křupavém listovém těstě. Nenazvala jsem ji Wellington, protože ten je zásadně z pravé hovězí svíčkové, ale recept na Wellington byl mou inspirací.
Komentáře receptu 4
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Nejprve připravíme žampionovou kaši. Na husím sádle orestujeme do sklovata na kostky pokrájenou cibuli. Na cibuli zprudka orestujeme na plátky pokrájené žampiony, dokud se neodpaří všechna tekutina. Směs osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme úplně vychladnout. Když směs vychladne, rozmixujeme ji ponorným mixérem na hladkou kaši a vmícháme pokrájenou petrželovou nať.

Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme, osušíme, překrojíme na polovinu a zarovnáme do tvaru valečku. Osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. Na lžíci husího sádla panenku krátce zprudka opečeme z každé strany, dokud se na povrchu nevytvoří hnědá kůrka (jen asi 2 minuty). Nesmíme propéct více, ale pouze na povrchu. Panenku vyndáme na talíř, necháme úplně vychladnout a dáme do chladničky, aby ztuhla. Potom panenku potřeme plnotučnou hořčicí a dáme zpět do chladničky.

Listové těsto rozmrazíme na pokojovou teplotu a rozválíme na jemně pomoučněné desce do tvaru obdélníku o síle asi 1 mm. Okraje po obvodu (o šířce asi 2 cm) potřeme dokola rozšlehaným vaječným žloutkem, aby se těsto po zabalení panenky dobře spojilo a náplň nevytekla.

Na jeden okraj dáme tenké plátky schwarzwaldské šunky tak, aby se částečně překrývaly. Na šunku rozetřeme tenkou vrstvu žampionové kaše, na kterou rozetřeme vrstvu Židovské játrové paštiky. Na paštiku položíme po délce připravenou panenku. Od naplněného konce pevně svineme do závinu tak, aby spoj těsta byl dole.

Oba konce těsta pevně stlačíme a zasuneme na spodek balíčku, který na povrchu ostrým nožem vícekrát šikmo nařežeme, ale jen po maso, aby se během pečení mohla odpařovat tvořící se pára. Balíček potřeme rozšlehaným vaječným žloutkem a dáme na 15 minut odpočívat do chladničky. Po vyjmutí z chladničky položíme balíček na plech vystlaný teflonovou fólií.

Znovu potřeme rozšlehaným vaječným žloutkem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečeme asi 15 minut, více netřeba, protože panenka nemá být propečená. Pokud chceme jiný stupeň propečení, přiměřeně prodloužíme čas pečení. Panenku vyndáme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 20 minut odpočívat.

Mezitím připravíme vinnou redukci. Cabernet Sauvignon a vývar nalijeme do pánve, kde se opékala panenka, přivedeme do varu a za stálého míchání odškrabujeme špachtlí chutný výpek, aby se uvolnil a rozpustil. Prudkým varem redukujeme směs na polovinu (asi 15 minut), potom vmícháme malé kostky studeného másla a hotovou vinnou redukci nalijeme do omáčníku, aby si každý mohl nabrat podle své chuti.

Vepřovou panenku v listovém těstě ostrým nožem překrojíme na polovinu a servírujeme s vinnou redukcí. Přílohou k takto připravené vepřové panence mohou být brambory opečené na husím sádle, nebo jen lehký listový salát podle výběru.

autor receptu:

Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí

Počet přidaných receptů: 316

Ingredience

na porce
Vaše cena 1699 běžně 3480 Kč sleva 51 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,6
slabší recept
44 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí

Recept se nachází v 13 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
zjirousek
Maso - vepřová panenka 135 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí

Celkový počet komentářů u receptu: 4
  • Komentář k receptu Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí Libchen 07.02.2016 15:13:32

    ahoj @559867,
    jééé
    ty si ma príjemne prekvapil a nesmierne potešil :-)
    úprimne dakujem za pridanoie krásnej fotografie tebou pripraveného receptu

  • je to dobrý recept. 559867 10.01.2016 16:53:45

    Sice trochu pracnější. Ale stál za to. Jen tu vinnou redukci jsem nahradil redukcí z hroznového vína z podobného receptu zde. Rodina si to pochvalovala.

    • Re: je to dobrý recept. Libchen 10.01.2016 18:02:43

      Ahoj 559867,
      je mi veľkou cťou, že si uvaril môj receptík, potešilo ma, že chutilo tvojej milej rodinke. vínová redukcia je vecou výberu podľa chute každého, kto si ako vyberie.
      veľmi pekne dakujem za milú správu.. :-)
      Pekný večer a dobré varenie prajem!

  • Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí konvalinka 13.07.2015 07:23:56

    Vážený pane, anonym,
    vy ktorý mi zbabelo znižujete skóre receptu anonymne, mohol by ste sa vyjadriť k samotnému receptu.
    viem presne kto ste a kde pôsobíte a preto viem, že nemáte na to odvahu :-)
    je to od vás úbohé, ale vy ste už raz taký, tu si neškrtnete ako inde.

Celkový počet komentářů: 4
Nalezeno receptů: 4
Přidat příspěvek k receptu Vepřová panenka v listovém těstě s vinnou redukcí
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Potraviny, které nás v zimě zahřejí

    Potraviny, které nás v zimě zahřejí

    Letošní zima nám dává pěkně zabrat. Kruté mrazy nejsou nic příjemného a tělo potřebujeme zahřát nejen pod vrstvou oblečení, ale také konzumací těch správných potravin. Které to jsou a v jaké podobě si je dopřát?

  • Výhody a nevýhody pomůcek pro děti - dětská chůvička

    Výhody a nevýhody pomůcek pro děti - dětská chůvička

    Dříve než se rozhodnete pro koupi některé z pomůcek pro děti, je třeba vzít v úvahu všechna pro a proti. Jsou to skutečně pomůcky pro děti, nebo slouží spíše pro nás? Každý na to má jinou odpověď. Záleží na situaci, podmínkách, kde a jak žijeme, jaký máme názor na výchovu dítěte a také kolik energie jsme ochotni pro své pohodlí či nepohodlí obětovat.




přidat nový recept