Opravdu velký a nadýchaný kmínový chleba, který je zadělán kefírem.
3 lžíce | olej |
1 lžíce | sůl |
600 ml | kefír |
1 lžíce | cukr krupice |
320 g | hladká mouka |
1 lžíce | drcený kmín |
1 balíček | sušené droždí |
1 lžička | celý kmín |
140 g | žitná mouka |
1-2 hrstě | lněná semínka |
300 g | grahamová mouka |
Do pekárny (použijeme velké hnětače) nalijeme kefír i olej, zasypeme veškerou moukou a kmínem. Na jednu stranu pekárny dáme sůl a na druhou cukr a droždí. Pekárnu zapneme na program KLASIK, velikost velký, barva střední. Po zaznění signálu (pípnutí) přidáme do pekárny semínka. Mohou být i dýňová nebo slunečnicová. Těsto během kynutí vystoupí až nahoru, ale nemusíte se bát, nepřeteče. Upečený velký kefírový chleba z domácí pekárny necháme v otevřené pekárně 10 minut chladnout a pak ho opatrně vyklopíme. Kefírový chleba je výborný ke grilovanému masu nebo klobáskám.
Recept na domácí knäckebrot krok za krokem
Vyzkoušejte recept na zdravý semínkový a krásně křupavý chlebík krok za krokem. Oproti jinému pečivu obsahuje méně kalorií a především méně lepku, ale je v něm hodně vlákniny. A tento je opravdu výborný!
Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
autor Renata Hřebíčková
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena