Velikonoční vepřová pečeně s jarním špenátem a mladými kopřivami

2 h 40 min | hlavní chod | 6 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 1706x
Špikovaná marinovaná vepřová kýta se špenátem je jako ušitá pro velikonoční svátky. Recept na delikátní hlavní chod s knedlíky i brambory.
Okomentuj recept jako první
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Použijeme hezkou vepřovou kýtu v celku, kterou den před pečením připravíme. Kýtu prošpikujeme moravskými klobáskami, které jsme předtím dali do mrazáku, aby se nám dobře vetkly a při špikování se nelámaly.

Klobásky podélně nakrájíme na kousky asi půl centimetru v průměru a 5 - 8 centimetrů dlouhé podle tvaru kýty. Prošpikujeme tak, aby klobásky byly podélně a posléze v řezu hezky vynikly.

Do marinovací misky ke kýtě nalijeme 1/4 litru červeného vína, přidáme dva bobkové listy, 8 jalovčinek, 4 kuličky nového koření, podle chuti osolíme, opepříme a ještě zakápneme trochou oleje, nejlépe panenského olivového. Podle chuti můžeme také přidat snítku zelených bylinek, hodí se například estragon, tymián nebo rozmarýn. Vepřovou kýtu dáme přes noc ve směsi marinovat, uložíme do chladu.

Druhý den ráno předehřejeme troubu na 175 °C (horkovzduch) nebo 185 - 190 °C plyn či elektrickou troubu. Na sporáku rozpálíme pekáč nebo velkou pánev, z které potom dáme do pekáče maso s několika lžícemi oleje. Kýtu vyjmeme z marinády, okapeme a dáme na rychlo opéci ze všech stran, aby se nám maso zavřelo.

Pekáč dáme do trouby, zalijeme marinádou a ještě dolijeme vodou tak, aby byla nad hladinou asi čtvrtina masa. Pečeme při výše uvedené teplotě dvě a půl hodiny, první dvě hodiny pod poklicí či alobalem, poslední půl hodiny bez přikrytí a hlídáme výpek.

Mezitím vyjdeme na zahradu natrhat kopřivy (doporučuji latexové rukavice). Bereme jen vršky kopřiv nebo mladé rostliny. Opereme je, zbavíme tvrdších stonků a dáme spařit v hrnci, kde jsme přivedli k varu asi decilitr vody. Po několika vteřinách kopřivy slijeme. Vodu ponecháme na konzumaci jako léčivý odvar, nebo alespoň na zalití květin. Kopřivy vyndáme a postup opakujeme s mladým špenátem. Nyní můžeme nasekat špenát s kopřivami na kousky, nebo nechat a později rozmixovat.

V hrnci zpěníme cibuli, přidáme kopřivy a špenát dohromady. Lehce podlijeme podle potřeby, stačí pár lžic, a vaříme. Přidáme podle chuti česnek, sůl a pepř. Asi po deseti až patnácti minutách, když špenát zhoustne a nemá už vodu, máme hotovo. Po vychladnutí rozmixujeme, potom přidáme dvě vejce, znovu rozmícháme a povaříme. Pokud nám stačí špenát na kousky, rovnou přidáme vejce, zamícháme a asi 3 - 4 minuty povaříme.

K velikonoční vepřové pečeni s jarním špenátem a mladými kopřivami volíme brambory nebo knedlíky. Hodí se každý typ knedlíku a noky.

Šmodrcha autor receptu:

Velikonoční vepřová pečeně s jarním špenátem a mladými kopřivami

Počet přidaných receptů: 16

Ingredience

na porcí
Vaše cena 3290 běžně 7560 Kč sleva 56 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
5
skvělý recept
3 hlasujících
  • Recept Velikonoční vepřová pečeně s jarním špenátem a mladými kopřivami - Pečeně protknutá klobáskami

Kuchařky obsahující recept Velikonoční vepřová pečeně s jarním špenátem a mladými kopřivami

Recept se nachází v 37 kuchařkách
Dnes vaří muž
Šmodrcha
Dnes vaří muž 18 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7516 receptů
alča
Babča ALČA 1186 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Velikonoční vepřová pečeně s jarním špenátem a mladými kopřivami

Přidat příspěvek k receptu Velikonoční vepřová pečeně s jarním špenátem a mladými kopřivami
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Káva a její vliv na mozkové funkce

    Káva a její vliv na mozkové funkce

    Konzumace kávy je spojena s řadou názorů týkajících se jejích účinků na zdraví člověka, přičemž názory ohledně prospěšnosti pití tohoto nápoje jsou často velmi kontroverzní. V závislosti na tom, komu je takový dotaz kladen, pak někteří tvrdí, že káva je velmi zdravá zatímco jiní se domnívají, že se jedná o velmi škodlivý nápoj. Navzdory argumentům odpůrců kávy však existuje řada prokazatelně ověřených faktů o tom, že konzumace kávy je zdraví prospěšná.

  • Znáte nejčastější mýty o opalování?

    Znáte nejčastější mýty o opalování?

    Letní sezóna začala pěkně zprudka, proto není od věci si připomenout několik faktů a mýtů o opalování ještě předtím, než se na vás sluníčko neblaze podepíše. Nechceme přece, aby naše pleť předčasně zestárla, nebo abychom snad onemocněli rakovinou kůže.




přidat nový recept