Velikonoční slané kroucené pečivo

2 hod | příloha | 8 porcí | maďarská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 573x
Velmi starý recept mojí drahé babičky na slané dekorativní domácí pečivo, které se podává k šunce nebo jiným slaným dobrotám na velikonoční svátky.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Do misky rozdrobíme drožd, posypeme cukrem, ohřejeme mléko, polovinou vlažného mléka zalijeme droždí a necháme na teple vykynout kvásek - asi 30 minut.

V míse dobře rozšleháme vejce s olejem, přilijeme vykynutý kvásek, přisypeme 400 g prosáté mouky, sůl, cukr a pomocí vidličky zpracujeme na husté lité těsto, které zalijeme druhou polovinou vlažného mléka a za postupného přidávání zbylé mouky po troškách pomalu a důkladně mícháme rukama, až se suroviny spojí na hladké lesklé pružné a nelepivé měkké těsto.

Těsto zpracováváme, dokud se těsto neodděluje od rukou i stěn mísy a na povrchu se tvoří velké bubliny, pozor, nepřehnat nadměrným přidáváním mouky! Těsto musí zůstat velmi měkké. Z těsta vytvarujeme bochník, jemně ho posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Potom těsto vyklopíme na silně pomoučněnou desku, nepřepracujeme ho, jen velmi jemně z něho jen tak vzdušně vytvarujeme válec, který ostrým nožem rozdělíme na 20 přibližně stejných častí. Dále už není potřeba podsypávat moukou a z každé části opravdu jen zlehka uděláme váleček o délce asi 40 cm.

Tento váleček ohneme v polovině tak, aby nožičky směrovaly dolu k nám, postupně je splétáme překládáním obou nožiček přes sebe tak, aby překládání bylo vždy navrchu a netočilo se dokola a ostatní zůstalo pěkně na desce. Potom dolní konce spojíme jemným stisknutím a zasunutím pod vzniklý jednoduchý vrkoč.

Vrkoče dáme na plech vyložený teflonovou fólií nebo pečícím papírem, klademe dále od sebe, aby se při kynutí nespojily navzájem. Vrkoče potřeme rozšlehaným vaječným bílkem a posypeme celým kmínem. Nyní jsem hrubozrnnou sůl nedala, ale vy ji však můžete dát, případně posypat i kmínem.

Na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou. Kroucené pečivo pečeme na střední příčce v troubě vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev asi 16 minut, až se povrch zbarví do pěkné zlatožluté barvy. Potom pečivo vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.

Vychladlé pečivo dáme do košíku a podáváme k uvařené domácí šunce a jiným velikonočním dobrotám na snídani. Pečivo servírujeme k pohoštění návštěvám a hodí se k němu dobře vychlazené orosené pivo. Toto slané velikonoční pečivo je na povrchu krásně křupavé a přitom uvnitř měkké a vláčné. Pečivo je velmi vhodné i na různé slavnostní příležitosti.

Na průřezu je vidět, jak je pečivo nadýchané a pórovité. Je to velmi chutné, jemné a lehké slavnostní dekorativní pečivo a hodí se k různým nářezům ze salámů, šunce, masu, salátům, studeným mísám, sýrům, domácí tlačence, zabíjačkovým dobrotám, paštikám, plněným vejcím, různě plněné zelenině, sytým polévkám, gulášům nebo samostatně s máslem a se sklenicí mléka nebo čaji.

Kdysi toto pečivo pekla moje drahá dobrá babička na Velikonoce. Pečivo bylo úžasně chutné, lehké, nadýchané, slavnostní a dekorativní. Pečivo se podávalo ke snídani na Velikonoce pro nás i pro koledníky k velikonočním dobrotám. Přidávám její velmi starý a výborný recept k velikonočním svátkům.

autor receptu:

Velikonoční slané kroucené pečivo

Počet přidaných receptů: 270

Ingredience

na porcí
Vaše cena 4990 běžně 11881 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,8
slabší recept
17 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Velikonoční slané kroucené pečivo

Recept se nachází v 21 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 150 receptů
Krnovské slané pečení
veraricna
Krnovské slané pečení 1802 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Velikonoční slané kroucené pečivo

Přidat příspěvek k receptu Velikonoční slané kroucené pečivo
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co jsou to příštitná tělíska?

    Co jsou to příštitná tělíska?

    Příštítná tělíska jsou malé kulovité útvary zhruba o velikosti hrášku, uložená v blízkosti štítné žlázy, přesněji na jejím zadním laloku. Vylučují hormon s názvem parathormon, který reguluje metabolismus vápníku, tedy zpětně zvyšuje jeho vstřebávání v ledvinách a snižuje koncentraci fosfátů v krvi. Rozeznáváme příštítná tělíska vnitřní a vnější.

  • Jste závislí na internetu?

    Jste závislí na internetu?

    Nutkavá potřeba používat moderní technologie může ovlivnit celý náš život - působí problémy ve škole, v práci, ve vztahu i ve financích. Málokdo z nás si dovede přiznat, že má opravdu problém a vytvořil si třeba na oblíbený Facebook, Instagram, Twitter aj. skutečný návyk. Jak z toho ven?




přidat nový recept