Velikonoční brokolicová omáčka

30 min | hlavní chod | 4 porce | Ostatní kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 285x
Osvědčený recept na dobrou smetanovou omáčku z brokolice. Na Zelený čtvrtek nemusí být jen špenát, brokolicová omáčka je jemnější a mnohem chutnější.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Brokolici očistíme, omyjeme a rozebereme na růžičky. Košťál nevyhazujeme, očistíme a pokrájíme na plátky. Česnek oloupeme a prolisujeme.

Nakrájený košťál brokolice dáme vařit do malého množství horké osolené vody. Košťál je třeba vařit o něco déle než růžičky. Když změkne košťál, přidáme růžičky brokolice a povaříme je asi 3 - 4 minuty. Když se odpaří přebytečná voda, několik růžiček brokolice vybereme a odložíme bokem, přidáme je až při servírovaní jídla na talíř.

Do hrnce s ostatní brokolicí přidáme olej, máslo, prolisovaný česnek a opražíme asi 1 minutu. Když se česnek pěkně rozvoní, brokolici posypeme moukou, opražíme do světle žemlové barvy za stálého míchání, aby se nepřichytila. Všechno za poctivého míchání zalijeme studenou sladkou smetanou, aby se nevytvořily moučné hrudky a omáčka byla krásně hedvábná a hladká.

Brokolicovou omáčku pomalu přivedeme do varu a za stálého míchání uvaříme na přiměřenou hustou omáčku, aby se ztratila chuť mouky. Omáčku necháme trochu vychladnout a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Omáčku vrátíme nad mírný plamen, už ji nevaříme, jen krátce prohřejeme.

Brokolicovou omáčku nabereme ještě horkou na talíř, přidáme odložené růžičky brokolice a na vrch položíme čerstvě připravené volské oko. Zvlášť v míse podáváme šťouchané vařené brambory a čerstvě upečený domácí chléb, aby si každý mohl vybrat přílohu podle své chuti.

Brokolicová omáčka je zdravá a má velmi jemnou lahodnou chuť másla a sladké smetany. Do omáčky jsem nepoužila žádný mletý černý pepř, ani strouhaný muškátový oříšek či jiné koření, protože omáčka je výborná sama o sobě. Brokolicová omáčka je poměrně jednoduchá a navíc rychle hotová.

Velikonoční brokolicová omáčka příjemně zpestří netradičním způsobem naše sváteční postní dny. Už několik roků ji vařím na Zelený čtvrtek jako postní jídlo místo špenátu. Zkuste brokolicovou omáčku tento rok i vy, však špenát na Zelený čtvrtek není podmínkou, slibuji, že určitě nebudete litovat a uvaříte si tuto omáčku rádi i jindy.

autor receptu:

Velikonoční brokolicová omáčka

Počet přidaných receptů: 238

Ingredience

na porce
Vaše cena 3199 běžně 6300 Kč sleva 49 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,8
slabší recept
17 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Velikonoční brokolicová omáčka

Recept se nachází v 9 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 124 receptů
Zeleninka a luštěniny od tetičky
veraricna
Zeleninka a luštěniny od tetičky 3740 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Velikonoční brokolicová omáčka

Přidat příspěvek k receptu Velikonoční brokolicová omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Ať už vykonáváte jakoukoli pracovní činnost, téměř vždy vám hrozí větší či menší riziko úrazu, nebo i nemoci z povolání. Ne každý úraz, ke kterému dojde při výkonu zaměstnání, však musí být nutně posuzován jako úraz pracovní - např. úraz, který si zaměstnanec přivodí sice v práci, ale v důsledku své vlastní opilosti.

  • Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Všichni se v létě těšíme na dovolenou, ke které naše snahy směřovaly možná i celý předešlý rok, ne vždy však všechno dopadne tak, jak by mělo. Každým rokem během pobytu v zahraničí z různých příčin onemocní, těžce se zraní či zemřou stovky Čechů.




přidat nový recept