Vánočka mojí babičky

1 hod | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 624225x
Z tohoto těsta dělala moje babička buď vánočku nebo bochánek a je opravdu výborná.
Komentáře receptu 365
Uvařil jsem to (Recept vařilo 114 lidí)


Postup přípravy receptu

Z droždí trochy mléka,mouky a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí. Přilijeme mléko,kvásek a rozpuštěné sádlo a máslo( pozor nesmí být horké). Zaděláme těsto,na konec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí po zapracování do těsta necháme těsto přikryté utěrkou vykynout.

Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných dílů z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů stočíme kuličky které necháme opět asi půl hodiny přikryté vykynout. Pak vyválíme šulánky a upleteme vánočku. Opět jí necháme dobře vykynout.

Potřeme rozšlehaným vajíčkem,posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi hodinu. Hotovou vánočku pocukrujeme.

Bedřiška autor receptu:

Vánočka mojí babičky

Počet přidaných receptů: 31

Ingredience

Vaše cena 4990 běžně 11980 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Vánočka mojí babičky byl 31.01.2008 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,6
skvělý recept
923 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Vánočka mojí babičky

Recept se nachází v 1900 kuchařkách
myš1
recepty 4616 receptů
Baboš
Moučniky 1568 receptů
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4291 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Vánočka mojí babičky

Celkový počet komentářů u receptu: 365
  • Marčí Markéta 18.03.2016 12:51:17

    Prosím na kolik stupňů pečete a kolik dáváte muškátového oříšku? Musí být v celku a nastrouhaný nebo může být úlety a kolik ho dat. Posledně mi to přišlo že jsem dala asi moc ale nevim

    • Re: Marčí Georges, miláček žen 25.03.2016 07:43:35

      mahlzeit všem. K dokonalosti mi v tom receptu chybí citronová kůra, a naopak přebývá muškátový oříšek, ten nesnáším. Markéto, nevím jak autorka receptu, ale já peču raději pomalu, tak na 170-180 st., přikreju alobalem a nechám tak 45-60 min. Píchám špejlí, jestli se dílo podařilo. Muškát.oř.je děsně aromatickej, když už, tak jen parkrát přejeď přes struhadlo, když dáš celý, tak si vylomíš zub. Za chvíli se do toho pustím, ale bude to velikonoční bochan.

  • Moc chválím tento recept a děkuji za něho. Chuťově je vánočka vynikající a i s těstem se dobře pracuje. Já mám jen tu smůlu, že mě po vyndání z trouby vždycky uhne i po zašpejlování. Ale na chuti to neubírá .)

  • Děkuji soviicka 11.01.2016 18:35:40

    Děkuji za tento skvělý recept...konečně vánočka, která mi nejen chutná, ale i se povedla vzhledově.

    • Bedřiška
      Re: Děkuji Bedřiška 11.01.2016 20:26:19

      Mám velikou radost, že všem vánočka chutná. Já jsem jí po strašně dlouhých letech vypilovala, aby byla taková jako dělala moje babička, ta jí dělala od oka. Nyní již 4 rokem vánočku nemohu a o vánocích se mi chce až brečet jakou mám na ní chuť. Jelikož mám nařízenou bezlepkovou dietu opět vánočku zkouším z bezlepkové mouky a nedaří se.

  • vánočka v keramické formě eda 23.12.2015 14:43:53

    Vánočky peču v keramických formách, nejraději ze 750g g mouky. V podstatě do formy lze dát jakékoliv kynuté těsto na vánočky, nemusí však být tak tuhé jako na vánočku pletenou, takže lépe kyne. Výrazně řidší těsto není to pravé ořechové, vánočka se bude při řezu bortit a neudrží pevnost plátků. Vánočka z formy je vyšší než ručně pletená. Velkou formu pokládám na plech zasunutý do druhého ráfku trouby odspodu, v poslední čtvrtině pečení ( ale i dříve) obvykle přikrývám vrch vánočky, která už hodně přesáhla nad okraj formy a má tmavě zlatou barvu, alobalem.
    Forma se vymazává zásadně sádlem, žádné vysypávání čímkoliv., to platí jen u těst třených, nikoliv kynutých. Je potřeba počítat s tím, že upečená vánočka zůstane ve formě po vytažení z trouby ještě minimálně dvacet minut než ji vyklopíte , přitom hned po vytažení natřu peroutkou vrch vánočky- ve skutečnosti spodek spodek vánočky teplou vodou, za 5 minut znovu. Po vyklopení ještě teplou vánočku potírám rozpuštěným teplým máslem , vychladlou cukruji přes velké jemné síto.
    Troubu rozpaluji na 200 stupňů, peču na 170 stupnů asi 35 minut a cca 30 minut na 160st. Propečenost zkontrolovat vpichem špejle do středu vánočky, ta vytažení musí být jak netknutá.

    • Re: vánočka v keramické formě eda 23.12.2015 15:15:21

      Tak by měla optimálně vánočka z formy vypadat - viz
      http://tetkapernikarka.blog.cz /1202/vanocni-vanocka,
      není to můj výtvor, uvádím jen pro ilustraci, protože většina vánoček z forem je vidět na netu spálených, jedním z důvodů je vymazávání formy máslíčkem místo sádlem.

      • Re: Re: vánočka v keramické formě eda 24.12.2015 12:00:05

        Uvažujete-li o jablečném štrúdlu - závinu na novoroční stůl, bez jakéhokoliv rizika můžete sáhnout po tomto receptu, ve kterém je k dílu mouky přidán poloviční podíl vařených jemně nastrouhaných brambor:
        http://www.jaktak.cz/jak-upect -jablecny-strudl-z-bramboroveh o-testa-recept.html,

        Vskutku výborný, po dvou dnech jako čerstvě upečený, křehký, uvnitř nerozpatlaný.
        P.S.:upečený více do zlatova se na stolu vyjímá honosněji než je znázorněn na fotce autorky receptu.

  • Vánočka šedivka 24.12.2015 01:27:48

    Výborný recept, vánočka se povedla.

  • Komentář k receptu Vánočka mojí babičky Lenka 23.12.2015 23:25:49

    Vynikající,akorát mi nějak moc nakynula při pečení :-)

Celkový počet komentářů: 365
Nalezeno receptů: 365
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Vánočka mojí babičky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Odřeniny a strupy - jak bezpečně urychlit jejich hojení?

    Odřeniny a strupy - jak bezpečně urychlit jejich hojení?

    Léto je doba her, sportování a dalších venkovních aktivit. Vy a především vaše dítě tak určitě občas přijdete k nějaké bolavé odřenině, kterou je třeba ošetřit. Hojení a regenerace kůže může trvat celé týdny, kdy strup svědí a postižené místo celkově nevypadá vůbec dobře. Je však několik způsobů, na které můžete vsadit a celkový proces hojení urychlit.

  • Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Je možné si i v těchto parných letních dnech přivodit angínu? Bohužel je, a to velice jednoduše. Snadno to přeženeme se zmrzlinou nebo ledovými nápoji, příliš se vystavujeme chladící klimatizaci, zůstaneme příliš dlouho v mokrých plavkách a nakonec, zrádné výkyvy počasí. To všechno jsou důvody, proč se jednoho letního rána vzbudíme s nepříjemně známou bolestí v krku.




přidat nový recept