Uhlířina

30 min | hlavní chod | 4 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 32555x
Rychlá a levná večeře.
Komentáře receptu 16


Postup přípravy receptu

Brambory oškrábeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit. Knedlík houskový nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno.

Cibuli na oleji usmažíme dozlatova. Přidáme nakrájený knedlík a prohřejeme. Vařené brambory rozmačkáme a přidáme k cibulce a knedlíkům. Podle chuti přisolíme.

K uhlířině jako přílohu můžeme podávat ovocný kompot nebo zeleninový salát.

matísek autor receptu:

Uhlířina

Počet přidaných receptů: 12

Ingredience

na porce
Vaše cena 690 běžně 8700 Kč sleva 92 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Uhlířina

Celkový počet komentářů u receptu: 16
  • ignac bavlnka 14.04.2011 00:39:46

    taky sm dostal chut a tak sm si to udelal ale kupovanej knedlik nakrajenej na kostky je opravdu horsi, lepsi jsou ty noky, a k cibulce lze pridat slaninu, 4dny sm na tom prezil ale pak uz mi to zacalo lezt krkem

  • uhlířina Láda 08.01.2010 19:32:34

    Uhlířina je klasické venkovské zbytkové jídlo. Také pamatuji z dětství - kombinace s knedlíky, ovšem domácími, není k zahození. Se zdravou výživou ovšem asi nemá moc společného. Za nejhorší považuji italskou variantu "carbonare". Kombinace s jejich "pastou" to je těstovinami, které jsou buďto al dente tj. česky nedovařené, nebo již rozvařené, je vždycky hnusná. Pokud doma ty dobré zbytkové knedlíky nemáte, volte raději obyčejnou topinku se slaninou a vejci. Taky to může mít světový název ham-and-egs + toast a vyhnete se tomu italskému svinstvu z bílé mouky. Možná je lépe s italem v posteli, než v kuchyni. Nenechme se těmi výdobytky světových kuchyní úplně zmást.

    • Re: uhlířina Daniela 29.03.2011 21:52:36

      My jsme tomu doma rikali presbidlo, varilo se to pravidelne v sobotu, kdy nebyl cas na vyvarovani. Ja to znam tak, ze se varily brambory ve slupce, jeste horke se oloupaly a lzici se rozklofaly na mensi kousky - sousta, to se delo ve velke kovove zadelavaci mise po babicce, kam pak prisly uvarene noky ( hruba mouka, vejce, voda, na spicku noze prasek do peciva a sul ). Ty uvarene noky se scedily a pak pridaly tez ve velikosti soust k bramboram, vse se osolilo a polilo dozlatova osmazenou cibulkou, pokud mozno na domacim sadle. A to vse se v te velke zadelavaci mise promichalo. Proto se tomu u nas na Kolinsku rikalo "presbidlo". Dalo se to podavat jen s kyselou okurkou anebo, kdyz jste se chteli jo rozsoupnout, tak se k tomu osmazila sekana ( ta jedina byla od reznika - kupovana ). Tak dobrou chut. Pokud vubec neco zbylo, dalo se to primo v te mise ohrat a s kurcickou na bramborach a nokach to ohrivane chutnalo take luxusne, jako i ohrivane skubanky, neboli kucmoch.

      • 571612
        Konečně 571612 30.03.2011 07:18:27

        Danielo děkuji - tohle je ta pravá uhlířina, jak já ji znám od mé babičky - děkuji a určitě si ji uvařím.

        • Re: Konečně Daniela 30.03.2011 12:37:11

          A to ziju 25 let v Nemecku a nevarim ji. Jsou i jine podobne recepty.
          Co ja hledam, je recept na zelnacku z francouzskeho filmu "Zelnacka" s de Funesem. je to podle obrazku ciry vyvar s kousky zeli a mrkve a jeste neceho. Vsechny zelnacky, ktere znam, jsou s kyselym zelim a klobasou a smetanou a paprikovym korenim, atd. Tuhle cirou , jako vyvar vypadajici zelnacku z toho filmu jsem zatim nikde nepotkala. Zna nekdo ten recept??? Manzel by ji totiz rad zkusil a ja taky.

  • JIRINA 15.01.2011 17:49:44

    JE TO TAK KDO DĚLÁ TUHLE UHLÍŘINU NEVÍ CO JE UHLÍŘINA

  • Jarouš 22.09.2010 11:17:29

    Naprosto souhlasím s Ládou. Italská kuchyně patří do Itálie, což neznamená, že bychom nějaké inspirace nemohli čerpat. Ale středomořský styl, zejména olivový olej prostě do české kuchyně nepatří. Prastará moudrost - doma jez co máš, v cizině co ti dají.

  • Jarouš 22.09.2010 11:16:44

    Naprosto souhlasím s Ládou. Italská kuchyně patří do Itálie, což neznamená, že bychom nějaké inspirace nemohli čerpat. Ale středomořský styl, zejména olivový olej prostě do české kuchyně nepatří. Prastará moudrost - doma jez co máš, v cizině co ti dají.

  • Jarouš 22.09.2010 11:15:56

    Naprosto souhlasím s Ládou. Italská kuchyně patří do Itálie, což neznamená, že bychom nějaké inspirace nemohli čerpat. Ale středomořský styl, zejména olivový olej prostě do české kuchyně nepatří. Prastará moudrost - doma jez co máš, v cizině co ti dají.

  • uhlířina Pavel 13.04.2010 16:08:55

    Uhlířina bylo jídlo chudiny a dělala se ze zbylých knedlíků od včerejška (domácích), cibule a brambor. Na jiné ingredience tenkrá neměli čas ani peníze. Pavel

Celkový počet komentářů: 16
Nalezeno receptů: 16
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Uhlířina
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Použití éterických olejů - domácí aromaterapie

    Použití éterických olejů - domácí aromaterapie

    Síla v každé kapce, tak by se dal definovat hlavní význam přírodních éterických olejů, které se získávají z rostlin. V aromaterapii se užívají pro svou schopnost ovlivňovat tělesné funkce, ale také psychiku a emoce. Jaké jsou hlavní způsoby použití?

  • Klinická smrt - jak popsat tento prožitek?

    Klinická smrt - jak popsat tento prožitek?

    Pojem, kterému se mnozí odborníci brání a třeba jej ani neuznávají. Prožitek blízké smrti a vnímání sebe sama jako duše vznášející se mimo tělo však už popsalo mnoho více či méně známých lidí. Jde o jev, lékařskou vědou stále neobjasněný, přestože otázkou posmrtného života se lidstvo zabývá odpradávna. Co je tedy vlastně klinická smrt?




přidat nový recept