Křížaly nakrájíme na kousky, zalijeme rumem a necháme minimálně 2 hodiny rozležet.
Oba druhy cukru, žloutky a tuk vymícháme do světle žluté pěny. Přidáme tvaroh i naložené křížaly a promícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto (trošku hustší) nalijeme do vymazané a vysypané formy a povrch uhladíme směrem od středu ke krajům.
Tvarohovou bábovku s rumem vložíme jen do mírně předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut na 200 °C. Po 20 minutách přikryjeme formu bábovky alobalem. Před vypnutím trouby vyzkoušíme špejlí, zda se bábovka nelepí.
Bábovku necháme ve formě ještě 5 minut dojít, pak ji opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Před podáváním tvarohovou bábovku s rumem posypeme moučkovým cukrem.