Tradiční valašská kyselica

polévka | 4 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 38347x
Chutná vydatná polévka ze zelí, brambor, klobásy, slaniny a zakysané smetany. Recept na opravdu sytou polévku, která se může podávat místo hlavního jídla.
Okomentuj recept jako první
Uvařil jsem to (Recept vařili 2 lidé)


Postup přípravy receptu

Hutná valašská polévka z kysaného zelí se dřív snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese; jeden talíř je tak vydatný, že stačí místo oběda. Nemluvě o tom, že voňavá kyselica je to nejlepší na ukonejšení těla mučeného kocovinou uhnanou na silvestra nebo při tancovačce po mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboukách. Na opačné, slovenské straně Bílých Karpat se dělá její příbuzná, kapustnica. Rozeznáte je na první pohled: kyselica je bílá, kapustnica má načervenalý odstín díky přidané paprice.

Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí.

Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.

Kyselica se může podávat samotná nebo s čerstvým chlebem.

Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí

Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013

Kniha obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně a recepty. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Smart Press autor receptu:

Tradiční valašská kyselica

Počet přidaných receptů: 60

Ingredience

na porce
Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,8
skvělý recept
51 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Tradiční valašská kyselica

Recept se nachází v 136 kuchařkách
zjirousek
Polévky 1990 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Tradiční valašská kyselica

Přidat příspěvek k receptu Tradiční valašská kyselica
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Žlučníkové kameny a první pomoc při žlučníkové kolice

    Žlučníkové kameny a první pomoc při žlučníkové kolice

    Žlučníkové kameny jsou častým zdrojem potíží především u žen, u nás jimi navíc v různé formě trpí každý čtvrtý člověk. Je známo, že tyto kameny mohou způsobit bolestivý stav zvaný žlučníková kolika a jejich zanedbání může vést až k závažnému zánětu žlučníku.

  • Padání vlasů - příroda si s tím poradí!

    Padání vlasů - příroda si s tím poradí!

    Vypadat zdravě je v dnešní době velmi důležitým aspektem. Spolu s čistou pletí a štíhlou postavou jsou vlasy nepřehlédnutelnou vizitkou každého z nás. Padání vlasů může nepříjemně potrápit a zdát se neřešitelným problémem. Než sáhnete po drahých pilulkách, prostředcích proti padání vlasů apod., zaměřte se na přírodu a dary, které nám nabízí.




přidat nový recept