Tradiční bramborák

30 min | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 268832x
Příloha i hlavní chod. Klasický bramborák, recept pro začátečníky.
Komentáře receptu 54
Uvařil jsem to (Recept vařilo 25 lidí)


Postup přípravy receptu

Brambory oloupeme, omyjeme a osušíme. Na jemném struhadle je nastrouháme. Ihned vmícháme mouku, vejce, oloupaný a prolisovaný česnek. Těsto na bramboráky okořeníme pepřem, solí a majoránkou. Podle chuti můžeme do těsta přisypat i slaninu nakrájenou na kostičky.

Těsto v malých dávkách nalijeme na pánvičku či lívanečník. Tradiční bramboráky pečeme na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Upečené bramboráky dáme na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.

Tradiční bramborák podáváme podle chuti. Dobrý je samotný nebo jako příloha k masu či masové směsi. Bramborák je skvělý studený i teplý.

autor receptu:

Tradiční bramborák

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

Recept Tradiční bramborák byl 27.01.2010 na 4. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,3
skvělý recept
175 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Tradiční bramborák

Recept se nachází v 357 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5963 receptů
zdegross
staré recepty 3816 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2722 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Tradiční bramborák

Celkový počet komentářů u receptu: 54
  • Eiji Wolf 11.12.2011 20:05:08

    Jen poznámka: množství vystačí sotva pro dva nepříliš zdatné jedlíky, takže počítejte cca 400g barmbor na osobu.

    Právě jsem poprvé ochutnal tento recept a je lepší než od maminky :D

    • Re: Zelvik 06.10.2014 17:17:49

      standardně dělám ze 2 kg brambor i když ¨jsme jen dva - stejně to vydrží maximálně na oběd a večeři :-)

  • Mňam :-) Caradac 24.08.2014 01:00:46

    Tak to je mňam - inteligence mého příspěvku vás jistě potěší :D

  • yum yum Roberto 04.08.2014 01:21:16

    Udelal sem bramborak po dlouhi dobje. Mam Americkou zenu a moc ji to nejede tak sem se nacpal sam. :)

  • Komentář k receptu Tradiční bramborák vogeltanz 22.05.2014 00:14:05

    ahoj,
    taky přidám svoji moidifikaci bramboráků. Nedávám slaninu, zato víc česneku(rozetřený se solí!) a hodně majoránky. Nad rámec ingrediencí přidávám nahrubo nakrájenou cibuli (recept mojí babičky). Bramboráky smažím spíš tlustší a větší - rozměr na celou pánev.
    A závěrem vysvětlení, proč se bramboráky rozpadají. Tajemství soudržnosti těsta je v obsahu škrobu v bramborách - v nových bramborách je ho málo, je lepší nastrouhané trochu vymačkat, ve starých bramborách je škrobu hodně, zbavovat se vody netřeba. Byť jsem vyrobil spoustu variant bramborákového těsta (s uzeným masem, kysaným zelím, se špekem...), kmín jako přísadu si v nich představit nedovedu, a zkoušet to ani nebudu. Dobrou chuť!

  • Nevím Nevím 20.12.2013 20:53:14

    na kolik stupňů se to má vařit? je mi 13 a moc to neumím :D

    • Re: Nevím Mára 01.05.2014 16:56:34

      Nevaří, smaží... :-) Já to dělám na plynu, kde jsou jen 2 možnosti plamenu. Plný, a poloviční. Jedu na plnej, když mám pocit, že se to začíná připalovat, stáhnu plamen na půlku a po nějaký době ho zas zvednu. Na elektrice bych podobně přepínal z plnýho výkonu (většinou č. 6) na menší (4-5). Záleží na tom, jak máte doma výkonný plotýnky. Začni systémem pokus - omyl a třetí, nebo čtvrtej bramborák už bude takovej, jak má být... Držím palce

  • Blitka Tomáš 03.12.2013 20:40:26

    Neumim vařit. Je to blitka.

  • Komentář k receptu Tradiční bramborák Tomáš 03.12.2013 20:39:21

    Neumim vařit. Je to blitka.

  • Komentář k receptu Tradiční bramborák Adderek 22.10.2013 11:01:06

    Mléko je tam pro zjemnění a naředění těsta. Je tedy volitelné.
    Nicméně, lepší je nastrouhat polovinu brambor na jemno a polovinu na hrubo. Bramboráky mají lepší texturu a občas si člověk kousne do brambory a nejen do nudné kaše.

Celkový počet komentářů: 54
Nalezeno receptů: 54
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Tradiční bramborák
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Značně nepříjemné příznaky angíny známe všichni - bolest v krku, zejména při polykání, horečky, celková únava, bolesti svalů a kloubů. Angína je infekční zánětlivé onemocnění krčních mandlí a hrdla, tedy kořene jazyka a přilehlé části hltanu. Vzniká v důsledku oslabení imunity, zanesení tlustého střeva a přetížení lymfatického systému, zvláště pak slinivky.

  • Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Karbunkl carbunculos je velmi nepříjemné hnisavé onemocnění kůže. Vzniká splynutím minimálně dvou furunklů. Karbunkl je nebezpečnější, protože je větší, navíc může pronikat i do hlubších struktur kůže. Je to bolestivé zánětlivé onemocnění, projevuje se zarudnutím, otokem a někdy i teplotou.




přidat nový recept