Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou

45 min | hlavní chod | 3 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 1262x
Univerzální omáčka na těstoviny podle trochu náročnějšího receptu, který ale stojí za vyzkoušení!
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Kouzlo tohoto jídla tkví v jeho modifikovatelnosti. Těstoviny, maso i sýr lze zaměňovat a vytvářet tak nové variace receptu. Místo nivy lze například použít parmazán či sekaný špenát a vykouzlit tak vynikající špenátovou omáčku.

Nejprve je nutné připravit si dva zhruba stejně velké hrnce. Jeden na těstoviny a druhý na omáčku. Dále talíř na pokrájené maso, prkénko, nůž a lis na česnek. Doporučuji vařit na indukčním či plynovém sporáku, protože bude nutné často a rychle měnit teplotu.

Přejdeme k přípravě receptu. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a opravdu pozvolna ji na oleji oestujeme. Snažíme se, aby cibule ve finále byla spíše rozvařená a nebyla v omáčce vidět. Mezitím pokrájíme maso.

Po zhruba 10 minutách restování cibule přidáme prolisovaný česnek, který nám olej okamžitě krásně ovoní. Česnek restujeme asi 1 minutu, poté přidáme maso, zvýšíme plamen a zprudka ho orestujeme. Přidáme koření. Koření volíme podle své chuti, já používám obyčejnou grilovací směs. S kořením to nepřeháníme, ale dáváme opravdu malinko, maximálně jednu lžičku, aby nebylo v omáčce příliš výrazné.

Po zhruba 5 - 10 minutách, až je maso osmažené, ztlumíme plamen a přidáme půlku vaničky nadrobené nivy. Nivu nedáváme celou, protože by příliš přehlušila ostatní chutě. Stále mícháme, dokud se niva nerozteče.

Mezitím si v druhém hrnci dáme vařit osolenou vodu na těstoviny.

Do omáčky přidáme obě smetany a lžíci pomazánkového másla. Máslo dodá omáčce ještě větší krémovitost. Pokud máme mascarpone, použijeme místo másla mascarpone. Zvýšíme plamen, když omáčka začne bublat, opět teplotu snížíme a mícháme na mírném plameni, dokud nám omáčka trochu nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem.

Do vroucí vody dáme vařit těstoviny, uvaříme je ještě o malinko tvrdší než al dente, scedíme a ihned je přidáme do hrnce s omáčkou kterou jsme mezitím odstavili z plotny. Do těstovin nelijeme žádný olej, aby se nelepily! Hotovou směs zamícháme a necháme zhruba 3 - 5 minut odpočinout. Těstoviny dojdou a nasáknou omáčkou.

Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou naposled promícháme a můžeme podávat.

Ještě jednou zopakuji základní zásady pro kvalitní výsledek:

Nepřehánějte to s kořením ani nivou, omáčka má být jemná spíš ovoněná než okořeněná. Maso orestujeme pořádně, ale nespálíme ho. Maso které je sotva uvařené, není nic moc. Zprudka restované maso se zatáhne a zůstane vevnitř šťavnaté. Smetanu volíme jednu ke šlehání 31 % a jednu na vaření 12 %. Důležité je i načasování. Omáčka musí být hotová o chvíli dříve než těstoviny. Ty nesmí stát někde v cedníku a čekat na omáčku. Slepily by se a došly by dřív než v omáčce. Tím se dostávám k tomu nejdůležitějšímu - spojení omáčky s těstovinami v hrnci a čekání než těstoviny trochu nasají omáčku, která mezitím ještě trochu zhoustne. Zásadní chybou by bylo nandat těstoviny na talíř a omáčkou pouze přelít.

autor receptu:

Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

na porce
Vaše cena 1890 běžně 4550 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,4
dobrý recept
5 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou

Recept se nachází v 23 kuchařkách
hellmitch
Těstoviny 2 recepty
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2 3325 receptů
zjirousek
Těstoviny 771 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou

Přidat příspěvek k receptu Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?




přidat nový recept