Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou

45 min | hlavní chod | 3 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 1294x
Univerzální omáčka na těstoviny podle trochu náročnějšího receptu, který ale stojí za vyzkoušení!
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Kouzlo tohoto jídla tkví v jeho modifikovatelnosti. Těstoviny, maso i sýr lze zaměňovat a vytvářet tak nové variace receptu. Místo nivy lze například použít parmazán či sekaný špenát a vykouzlit tak vynikající špenátovou omáčku.

Nejprve je nutné připravit si dva zhruba stejně velké hrnce. Jeden na těstoviny a druhý na omáčku. Dále talíř na pokrájené maso, prkénko, nůž a lis na česnek. Doporučuji vařit na indukčním či plynovém sporáku, protože bude nutné často a rychle měnit teplotu.

Přejdeme k přípravě receptu. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a opravdu pozvolna ji na oleji oestujeme. Snažíme se, aby cibule ve finále byla spíše rozvařená a nebyla v omáčce vidět. Mezitím pokrájíme maso.

Po zhruba 10 minutách restování cibule přidáme prolisovaný česnek, který nám olej okamžitě krásně ovoní. Česnek restujeme asi 1 minutu, poté přidáme maso, zvýšíme plamen a zprudka ho orestujeme. Přidáme koření. Koření volíme podle své chuti, já používám obyčejnou grilovací směs. S kořením to nepřeháníme, ale dáváme opravdu malinko, maximálně jednu lžičku, aby nebylo v omáčce příliš výrazné.

Po zhruba 5 - 10 minutách, až je maso osmažené, ztlumíme plamen a přidáme půlku vaničky nadrobené nivy. Nivu nedáváme celou, protože by příliš přehlušila ostatní chutě. Stále mícháme, dokud se niva nerozteče.

Mezitím si v druhém hrnci dáme vařit osolenou vodu na těstoviny.

Do omáčky přidáme obě smetany a lžíci pomazánkového másla. Máslo dodá omáčce ještě větší krémovitost. Pokud máme mascarpone, použijeme místo másla mascarpone. Zvýšíme plamen, když omáčka začne bublat, opět teplotu snížíme a mícháme na mírném plameni, dokud nám omáčka trochu nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem.

Do vroucí vody dáme vařit těstoviny, uvaříme je ještě o malinko tvrdší než al dente, scedíme a ihned je přidáme do hrnce s omáčkou kterou jsme mezitím odstavili z plotny. Do těstovin nelijeme žádný olej, aby se nelepily! Hotovou směs zamícháme a necháme zhruba 3 - 5 minut odpočinout. Těstoviny dojdou a nasáknou omáčkou.

Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou naposled promícháme a můžeme podávat.

Ještě jednou zopakuji základní zásady pro kvalitní výsledek:

Nepřehánějte to s kořením ani nivou, omáčka má být jemná spíš ovoněná než okořeněná. Maso orestujeme pořádně, ale nespálíme ho. Maso které je sotva uvařené, není nic moc. Zprudka restované maso se zatáhne a zůstane vevnitř šťavnaté. Smetanu volíme jednu ke šlehání 31 % a jednu na vaření 12 %. Důležité je i načasování. Omáčka musí být hotová o chvíli dříve než těstoviny. Ty nesmí stát někde v cedníku a čekat na omáčku. Slepily by se a došly by dřív než v omáčce. Tím se dostávám k tomu nejdůležitějšímu - spojení omáčky s těstovinami v hrnci a čekání než těstoviny trochu nasají omáčku, která mezitím ještě trochu zhoustne. Zásadní chybou by bylo nandat těstoviny na talíř a omáčkou pouze přelít.

autor receptu:

Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

na porce
Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,4
dobrý recept
5 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou

Recept se nachází v 23 kuchařkách
hellmitch
Těstoviny 2 recepty
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2 3327 receptů
zjirousek
Těstoviny 771 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou

Přidat příspěvek k receptu Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Je možné si i v těchto parných letních dnech přivodit angínu? Bohužel je, a to velice jednoduše. Snadno to přeženeme se zmrzlinou nebo ledovými nápoji, příliš se vystavujeme chladící klimatizaci, zůstaneme příliš dlouho v mokrých plavkách a nakonec, zrádné výkyvy počasí. To všechno jsou důvody, proč se jednoho letního rána vzbudíme s nepříjemně známou bolestí v krku.

  • Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Sezóna borůvek, oblíbeného a velmi zdravého letního ovoce, je v plném proudu. Nejenže rostou v našich lesích, ale jsou jich také plné tržnice a stánky podél cest. Pokud jste letos borůvek měli jen po málu, dáme vám pár pádných důvodů, proč si je ve velkém dopřát, dokud jsou v čerstvé podobě.




přidat nový recept