Ve větším hrnci si uvaříme jeden balíček těstovin jakéhokoliv tvaru. Mezitím si oloupeme žampiony a nakrájíme je na plátky. Nastrouháme oba druhy sýrů a oloupeme česnek.
V hrnci si rozpálíme olej a podusíme žampiony. Po několika minutách přidáme sůl a pepř a vše zalijeme oběma smetanami. Přidáme prolisovaný česnek, nahrubo nastrouhanou nivu a eidam a necháme vařit, dokud se sýry v omáčce nerozpustí.
Uvařené těstoviny scedíme a vložíme je do zapékací mísy. Polijeme je omáčkou se žampiony a takto zalité těstoviny povrchu poklademe sýrem podle libosti - například hermelínem, eidamem, uzeným sýrem či jakýmkoliv jiným tvrdým sýrem, který máme rádi. Můžeme poklást i třeba každou půlku jiným sýrem, záleží jen na chuti a fantazii.
Poté zapékací mísu s těstovinami vložíme do předehřáté trouby a necháme je zapéct, dokud se nám sýry na povrchu neroztaví.
Těstoviny s houbami a sýrovou omáčkou podáváme teplé.