Do slané vody dáme vařit asi půl balení těstovin. Mezitím nakrájíme rajčata na menší kousky. Kdo má rád, může použít cherry rajčátka. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a olivy rozkrojíme na půlky.
Těstoviny slijeme a promícháme pod studenou vodou. V míse smícháme těstoviny, olivy, rajčata, tuňáka, kukuřici a cibuli. Tuňáka můžeme použít ve vlastní šťávě nebo v rostlinném oleji. Do salátu můžeme přidat i trochu nálevu z oliv, kukuřice či oleje z tuňáka, aby to nebylo tak suché.
Lučinu rozdělíme na malé kousky a pečlivě vmícháme do salátu. Sýr můžeme použít i balkánský, případně jiné salátové sýry. Nakonec posypeme podle chuti kořením. S oreganem a bazalkou nešetříme a podle chuti přidáme sůl a pepř.
Těstovinový salát s kousky tuňáka a zeleninou podáváme vychlazený na listech ledového salátu. Ideální jako hlavní chod, protože těstoviny zasytí.