Tatarák

1 hod | hlavní chod | 4 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 343495x
Velice oblíbená pochoutka, kterou si doma můžete udělat podle svého a ingredience klidně smíchat s masem dohromady.
Komentáře receptu 26
Uvařil jsem to (Recept vařilo 13 lidí)


Postup přípravy receptu

Maso na tatarák naškrábáme nožem nebo rozsekáme v robotu, ale velice najemno. Tatarák podáváme na talířích v podobě bochánků s důlkem uprostřed, kam vyklepneme žloutek. Všechny ostatní přísady a koření podáváme zvlášť a každý si na talíři míchá směs podle vlastní chuti.

Jaké maso na tatarák?

Tuto kdysi velice rozšířenou pochoutku připravujeme ze svíčkové nebo ze zadního hovězího bezvadné jakosti. Maso musí být odleželé, ale svěží. Ve veřejném stravování je až na výjimky s označením původu masa zakázané tataráky podávat.

Skvělou přílohou k tataráku je domácí pečivo - například z domácí pekárny.

autor receptu:

Tatarák

Počet přidaných receptů: 1813

Ingredience

na porce

Energetický příjem

Tatarák - vypočítali jsme, že jedna porce připravená z uvedeného množství surovin představuje přibližný energetický příjem: 890 kJ / 212,6 kCal (na 1 porci)

Recept Tatarák byl 26.09.2011 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

3
dobrý recept
776 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Tatarák

Recept se nachází v 181 kuchařkách
KDI
VARENIE 4757 receptů
alča
Babča ALČA 1186 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Tatarák

Celkový počet komentářů u receptu: 26
  • taky něco do debaty Kokeš 03.10.2010 21:14:58

    Tataráku se s kamarádama věnujeme už několik let. Chodíme po brněnskéch hospodách a zjišťujeme jak to s tím tatarákem v Brně je. Pokaždý jinde . Ke kečupu bych řekl, že rozhodně jo ale kvalitní jemnej . Hořčice samozřejmě taky . Pak bych přidal trochu drcenýho kmínu a pepř namlýt čerstvej , trochu česneku taky neuškodí a dlouhodobým výzkumem jsme zjislili že tatarák zjemní přidání trochy kvalitního olivovýho oleje .Tatarák z koňské svíčkové je jemější.

    • Re: taky něco do debaty Jindra 06.04.2014 16:00:12

      Hlavně namlÝt čerstvej. To je brněnská cajzlovština? Ještě zapomněls na skořici.

    • Re: taky něco do debaty nina 30.12.2011 18:47:35

      ak sa mozem opytat, ktore restauracie by ste mi odporucili, zijem v Brne a milujem tatarak, rada by som tieto dve skutocnosti spojila:)

      • Re: Re: taky něco do debaty Tomas Pruzina 22.10.2014 16:06:35

        Odporucam restauraciu/hospodu ´U karla´, maju tam vynikajuci tatarak a maju vynikajuce maso z lokalneho chovu. Nachadza sa poblyz luzanek.

      • Re: Re: taky něco do debaty milruz 23.02.2012 11:40:50

        Dobrý tatrák v brně najdeš například v Atrium Baru... je to blízko role a v neděli je v akci za pakatel.

  • Komentář k receptu Tatarák Tomas Pruzina 22.10.2014 16:16:00

    Klasicky tarak, tam nie je co pokazit.

    Moje postrehy:

    1) nepotrebujete ´svieckovu´, s trochou sikovnosti postaci akekolvek (neprilis blanite) hovadzie maso. V tomto pripade vsak bude nutne pouzit ´skrabanie nozom´, pretoze vsetky blany (biela cast v mase) musia zostat mimo tatarak.
    Ak mate kvalitnejsie maso, tak platky mozu byt kludne 1-2cm hrube, inak skor 0.5-1cm. Postup je jednoduchy, kazdy platok skrabeme ostrym a dlhsim nozom ´horizontalne´, a vysledny tatarak sa odskrabkava na cepeli noza.
    Prestaneme ked je platok masa zlozeny prevazne z bielych blan (uz to nebude vypadat ako hovadzie ale skor ako veprove), tento ´odpad´ mozeme na prirodno osmahnut v panvicke a odlozit na dalsi den.

    Vysledny tatarak bude po priprave nozom 100% ciste maso, ktore je jednoduche na travenie.

    Krajat tatarak na kusky/ mliet mlyncekom / mixovat v mixeri je zly postup za predpokladu ze nemame perfektne ciste maso (teda odblanenu svickovu ktorej cena sa pohybuje 300+czk za kilo).

  • Tatarák z lososa Iveta 10.10.2014 16:19:11

    Zbyl mi losos z přípravy suši,tak jsem zkusila tatarák a byla to lahůdka.Lososa bez kůže rozmixovat nebo umlít na hodně jemno,přidat trošičku oleje(ryba je dosti mastná),cibule nakrájená na miniaturní kousky(opravdu krájet,ne mixovat),paprika,grilovací koření,worčestr,citronový pepř(používá se speciálně na ryby).Sůl jsem nedávala,grilovací koření a pepř už ji obsahují.Všechno hezky promíchat a nechat odležet v lednici.K tomu opečený toustový chleba.Výborný,jen se po něm zaprášilo.

  • kařdý podle chiti Jan Velzel 18.01.2014 14:49:43

    Nechápu jak může někdo říct, že tam musí být to a to ... každý podle chuti ... já osobně bych do tataráku nikdy nedal kečup a podobné věci, ale nikomu neříkám nepatří to tam ... dělám si ho jen se žloutkem, cibulí, pepřem, solí a majoránkou a chutná mi tak.

  • Tatarak... Tommy Tokalupi 22.04.2013 02:40:55

    Kazdej at si TATARAK dela, jak mu chutna....budme tolerantni....my v USA totiz jsme....ale jinak bych rekl, ze vsechny ty prisady, o kterych bylo hovoreno se me docela libi...vcetne te majoranky...ja tam davam i bazalku.....inovacim se meze nekladou.....Budme vsak na sebe hodni a respektujme se.....Kazdy jsme jiny a kazdemu chutna neco jineho......Pravym ale zakladej budiz dobre zadni hovezi maso....Preji vsem dobrou chut.....Vas Tommy Tokalupi from Chicago....U.S.A.

Celkový počet komentářů: 26
Nalezeno receptů: 26
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Tatarák
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Solné jeskyně jsou tvořeny krystaly přírodní soli z Mrtvého moře nebo ze soli kamenné. Je zde vysoká koncentrace solných mikročástic, minerálů, jódu a stopových prvků. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě na zdraví lidského organismu a je určen všem věkovým kategoriím. Zároveň nabízí uvolnění, odpočinek a odbourává stres.

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.




přidat nový recept