Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Porce kapra omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a lehce poprášíme šafránem. Potom kapra prudce z obou stran osmažíme v rozpáleném oleji.
Smetanou zvlhčíme 2 vrchovaté lžíce strouhanky. Oloupané mandle, vlašské ořechy a nakrájenou cibuli rozmixujeme. Přidáme rozpuštěné máslo, mletou skořici, cukr, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl, strouhanku a dobře promícháme. Pokud nemůžeme používat cukr, tak ho vynecháme, místo něj můžeme přidat lžíci jemně nastrouhaného jablka nebo karotky. Směsí potřeme osmahnuté porce kapra, vložíme do zapékací mísy a zapečeme.
Kapra zapékáme asi 10 minut v rozehřáté troubě.
Syrského kapra podáváme jako hlavní chod s přílohou podle chuti.