Svíčková omáčka na smetaně

2 hod | hlavní chod | 4 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 338097x
Možná znáte recept na svíčkovou Stroganov nebo používáte recept na pravou svíčkovou s brusinkami. Zkuste si ale připravit svíčkovou omáčku podle trochu jednoduššího receptu s levnějšími ingrediencemi.
Komentáře receptu 49
Uvařil jsem to (Recept vařilo 26 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejprve si očistíme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno a kořenovou zeleninu na kostky. Maso podle potřeby očistíme, a pak jej prošpikujeme slaninou. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno. Citron důkladně omyjeme. Kůru z něj nastrouháme a vymačkáme šťávu.

Ve větším tlakovém hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme polovinu dávky kořenové zeleniny a osmažíme. Zbývající část zeleniny necháme v sáčku v lednici. Vložíme citronovou kůru, nové koření, pepř a tymián. Přidáme maso a opečeme ze všech stran. Zalijeme vodou, osolíme a hrnec uzavřeme. Přivedeme k varu a hodinu povaříme. Pak hrnec odstavíme a necháme pomalu vychladnout. Neotvíráme jej, dokud nebudeme pokračovat v přípravě samotné omáčky (v nálevu naložené maso vydrží i 5 dní - je tak chutnější).

V širokém kastrole na másle osmažíme najemno pokrájenou slaninu a zbývající množství kořenové zeleniny. Z tlakového hrnce vyjmeme maso a prozatím uložíme. Zeleninu z hrnce přidáme do kastrolu, promícháme. Přidáme vývar, mléko a provaříme. Ponorným mixérem rozmixujeme zeleninu. Ochutíme citronovou štávou. Omáčku zahustíme smetanou - kysanou a sušenou. Je-li moc hustá, přilijeme trochu mléka.

Maso ohřejeme. Servírujeme jej na talíř spolu s knedlíky a přelijeme omáčkou. Přidáme lžičku červeného rybízu (povařeného s cukrem, skořicí a hřebíčkem nebo použijeme sladký rybízový kompot). Nakonec ozdobíme šlehačkou.

Příprava masa se zeleninou (pečení a vaření) - asi 80 minut, příprava svíčkové omáčky asi 40 minut.

autor receptu:

Svíčková omáčka na smetaně

Počet přidaných receptů: 335

Ingredience

na porce
3,4
dobrý recept
235 hlasujících
  • Recept Svíčková omáčka na smetaně - Slaninu jsem si orestovala se zeleninou. Maso jsem neprošpekovávala.

Kuchařky obsahující recept Svíčková omáčka na smetaně

Recept se nachází v 504 kuchařkách
zdegross
staré recepty 3810 receptů
myš1
recepty 4618 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Svíčková omáčka na smetaně

Celkový počet komentářů u receptu: 49
  • svíčková Rudolf Novák 07.12.2014 13:14:31

    Také mně nesedí název svíčková omáčka protože jsem ještě nikdy neviděl dělat omáčku ze svíček můžeme mít omáčku základní ,okurkovou,koprovou,křenovou atd. ale svíčkovou těžko také se divím že tento výraz používají odborníci. A není to typické české jídlo ,nevím která domácnost si mohla a může dovolit vařit z hovězí svíčkové spíše bych řekl že kulajda

    • Re: svíčková lumik 07.12.2014 14:04:32

      svíčková omáčka je opravdu staročeský název pro toto jídlo,proto ho používají i odborníci,jen z té pravé svíčkové se málokdy dělá

  • Svíčková Bobína 13.04.2013 19:50:52

    Svíčkovou vlastně stejně každý dělá jinak, každý má rád jiné chutě, byť je klasika klasikou. Já třeba dávám hodně citronové šťávy, protože máme doma rádi svíčkovou spíše kyselejší. Tymián tedy opravdu ne, ten dávám do rajské. Šlehačku nedávám, dávám kysanou smetanu, zeleniny hodně, stačí vše potom jen rozmixovat, nepasíruji a mouku nepřidávám. Moje sestra třeba vím, že do smetany zašlehává světlou jíšku, to jsem se teprve divila. Tomu svému výtvoru ale neříkám svíčková, říkám a la svíčková. Používám také kližku.

  • nevím co je tady levnější,pravou svíčkovou snad dnes nikdo nepoužívá,proč přidávat další zeleninu,lepší dát ji najednou a sušená smetana-proč,jen ten tymián někdo dává běžně,to záleží na chuti

  • Mňam :-) jir103 27.10.2012 16:08:26

    Uvařil jsem ..a je to pecka..přítelkyně měla boule za ušima:-)

  • Svíčková ? Alena 03.01.2012 08:57:39

    Na obrázku vypadá spíše jako nepovedená hrachová kaše.
    Moje připomínky, rozhodně nejdříve opeču maso a teprve poté přidám zeleninu.
    Maso nemusí být svíčková, tak je pro normální lidi moc drahá, možná se budete divit, ale velmi často se najde krásná kližka, kterou očistíte a zbude vám krásný váleček , zbylé kousky kpak použiju na polévku. A zelenina se dá buď rozmjixovat nebo jen namačkat, např. my to máme rádi namačkané, samozřejmě před tím se vybere koření.
    A nevím, proč k tomu podává rybíz, když jsou dnes v každém supermarketu k dostání brusiny.

    • Alenko" přesně to dělám jak jste uvedla a z hovězího ( kližka supr,
      jedině že mám málo omáčky tak používám smetanu s moukou a povařit,
      nakonec zahuštěné omáčky dávám trochu másla
      Máte pravdu, na obrázku to není svíčková, to asi byl omyl""

  • Pavlína 02.09.2012 16:56:28

    mě nesedí ten název :D

  • Julča 27.08.2012 22:39:59

    nejepsi a nejpoctivejsi svickova, co jsem kdy varila je zde (www.databazereceptu.org) a at si kdo chce co chce rika :-)

Celkový počet komentářů: 49
Nalezeno receptů: 49
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Svíčková omáčka na smetaně
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Tipy z bylinkové lékárny proti nadměrnému pocení

    Tipy z bylinkové lékárny proti nadměrnému pocení

    Pocení je přirozeným a pro člověka nezbytným procesem, díky němuž tělo reguluje tělesnou teplotu a vyměšuje řadu odpadních látek. Je zcela běžné se více potit v horkém počasí, při tělesné námaze, stresu a horečce. Ovšem nadměrné pocení (hyperhidróza) může být i příznakem překyselení organismu či nemoci. Jak si při pocení pomoci přírodní cestou? To se dozvíte v dnešním článku.

  • Muži v přechodu aneb mužské klimakterium

    Muži v přechodu aneb mužské klimakterium

    O tom, že ženy zhruba mezi čtyřicátým a šedesátým rokem života “bojují“ s příznaky přechodu (klimakteria, menopauzy), všichni víme. Dochází u nich k útlumu činnosti vaječníků a klesá produkce hormonu estrogenu. Jiná forma klimakteria však nastává také u mužů. Kdy k němu dochází, jak probíhá a jak zvládat jeho příznaky?




přidat nový recept