Svíčková na smetaně

1 h 30 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 300782x
Uvařil jsem to (Recept vařilo 10 lidí)


Postup přípravy receptu

Svíčkovou odblaníme, osolíme a protkneme trochou nakrájené slaniny. Na tuku zprudka po všech stranách opečeme. Maso vyjmeme a přidáme zbytek slaniny, kterou nakrájíme na kostičky, 1 balení zeleniny, cibulku a vše osmahneme do světlehněda. Poté znovu vložíme maso, podlijeme, přidáme koření a dusíme v předehřáté troubě. Maso poléváme šťávou nebo podle potřeby podléváme vývarem. Když je maso měkké, tak ho vyjmeme.

Šťávu se zeleninou rozmixujeme, přidáme smetanu a chvíli povaříme. Svíčkovou omáčku dochutíme cukrem, citronovou šťávou. Na talíři dáme na omáčku kopeček brusinkového kompotu.

autor receptu:

Svíčková na smetaně

Počet přidaných receptů: 46

Ingredience

3,2
dobrý recept
948 hlasujících
  • Recept Svíčková na smetaně - Svíčková na smetaně s domácím knedlíčkem...mňamky mňam....///

Kuchařky obsahující recept Svíčková na smetaně

Recept se nachází v 397 kuchařkách
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2624 receptů
KDI
VARENIE 4759 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Svíčková na smetaně

Celkový počet komentářů u receptu: 27
  • Svíčková... stavros666 30.09.2014 14:28:55

    Děkuji za inspiraci....také tak jsem ji udělal a byla vynikající....posílám foto....///

  • Z pravé svíčkové fabregas 04.10.2013 16:46:20

    to ani nemůže být nic moc. Takový hovězí krk úplně postačí a je k této úpravě i vhodnější. A ta mražená zelenina, to už ke svíčkové nepatří vůbec. Dobré je nanejvýš přidat k už orestované čerstvé zelenině trochu sterilovaného celeru i s nálevem a základ zakápnout octem, aby se omáčka posléze nesrazila. Do hotového základu dávám všechny přísady i s kořením hned, aby i maso získalo specifickou chuť. Omáčku už potom nemusím prakticky dochucovat.

  • Svíčková na smetaně Kateřina Hammad 07.07.2013 14:19:35

    Svíčková z mražené zeleniny, není svíčková, to pak všechna práce přijde v niveč.
    Když už něco děláte, dělejte to pořádně, jinak si ji můžete dát od Magi z pytlíku.
    Mražená zeleniny plná zmražené vody nemá žádnou chuť ani samotná, natož tak v svíčkové, kde jí musí být pořádné množství.

  • Svíčková Ála 01.06.2013 02:05:12

    Svíčkovou dělám asi 25 let a je fakt, že z jiného, než hovězího masa si ji vůbec nedokážu představit - nicméně "proti gustu žádný dišputát". S pravou svíčkovou bych se při oblibě masa v naší rodině nedoplatila, takže samozřejmě používám normální zadní hovězí, které ale kupuju výhradně v Globusu, a nikdy nemá chybu. Pokud někdo maso předem nakládá, nic proti,tak to je ve všech původních receptech. Já to ale nehrotím, normálně udělám maso v papiňáku na cibuli a zelenině, přičemž to maso nakrájím na plátky, je dříve hotové. Mražená nebo čerstvá zelenina podle mě nemá na konečnou chuť žádný vliv, pouze ta čerstvá má asi víc vitamínů. Nepasíruju, ale mixuju a přidávám směs Halali. Někdo se možná chytne za hlavu stejně, jako před lety moje maminka, ale ta svíčková má pak skutečně ten správný říz (a moje maminka se dnes po ní může utlouct). Takže všem přeji dobrou chuť a jen dodávám, že správná svíčková určitě není jen tak jednoduché jídlo, já osobně ji považuju za "kuchařskou maturitu".

  • Hovězí svíčková a mražená zelenina???? Adam 10.08.2008 16:41:01

    Jen mi vrta hlavou proc, kdyz pouzivate svickovou nedate do receptu cerstvou zeleninu, ale "prznite" ho mrazenou???? Bud prezentujte poradne recepty nebo zadne, prosim!!!!! Jestli chcete verejnost "ucit" varit, tak to taky delejte poradne, prosim!!!!!

    • Re: Hovězí svíčková a mražená zelenina???? Dugogh 18.05.2013 15:54:53

      Nejlepsi svickova kterou jsem ochutnal byla z konzervy, v té se vam ty chuti prolezi, jéjej!

    • Re: Hovězí svíčková a mražená zelenina???? smutnydrak 09.01.2009 18:11:23

      ....svatá pravda.....

      • Re: Re: Hovězí svíčková a mražená zelenina???? katule 07.02.2012 13:06:13

        nevím proč tu kritizujete mraženou zeleninu. to že žijete v době bronzové je vaše mínus, mražená zelenina na svíčkovou stejně jako halalí je náhodou super ulehčení takže...recept super všem moc chutnal :)

      • Re: Re: Hovězí svíčková a mražená zelenina???? jiří 25.09.2010 02:35:17

        Mám vekice rád svíčkovou, je to moje "kulkovní záležitost", ale v žádném případě z mražéné zeleniny. To opravdu ne. Mám 60 roků a vařím k pochvale ostatních dlouho. Jiří

  • Klasika - tak klasicky nekecam 08.02.2012 09:39:07

    Svíčková z pravé svíčkové je sváteční a dost nákladné jjídlo. A tak si zaslouží i pozornou a "tradiční" přípravu. K té počítám i naložení masa do cibule a čerstvé zeleniny, koření a pokapané octem nebo citronovou šťávou, příp. i máslem, alespoň na několik hodin, ale i 2 dny. Po vyjmutí, rychlé opečení masa na pánvi, poté opečení okapané zeleniny na pánvi. Osolit a podlít odvarem z pánve a vývarem z kostí a odřezků a přikryté dusit atd. Tymián, hořčici, sladkou či kysanou smetanu? Jak komu chutná. Hlavně klid a lásku k jídlu i strávníkům. Dobrou chuť

Celkový počet komentářů: 27
Nalezeno receptů: 27
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Svíčková na smetaně
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Solné jeskyně jsou tvořeny krystaly přírodní soli z Mrtvého moře nebo ze soli kamenné. Je zde vysoká koncentrace solných mikročástic, minerálů, jódu a stopových prvků. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě na zdraví lidského organismu a je určen všem věkovým kategoriím. Zároveň nabízí uvolnění, odpočinek a odbourává stres.

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.




přidat nový recept