Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Kostičky zeleniny vložíme do rozpáleného oleje, přidáme koření a asi v polovině doby smažení vložíme nakrájenou cibuli. Až veškerá zelenina lehce zhnědne, přidáme hořčici a vše znovu zlehka orestujeme. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme cukr, citronovou šťávu a povaříme. Poté směs necháme vychladnout.
Hovězí maso důkladně omyjeme, osušíme, odblaníme. Slaninu nakrájíme na podlouhlé kousky a maso důkladně prošpikujeme. A to tak, že ostrým úzkým nožem do masa vždy uděláme otvor a do něj vsuneme kousek slaniny. Můžeme použít i špikovací jehlu, pokud máme.
Vychladlý základ ze zeleniny přesuneme do misky, vložíme do něj prošpikované maso a zhruba na 24 hodin uložíme do lednice. Poté svíčkovou pečeme v troubě tak dlouho, dokud maso nezměkne. Poté maso vyjmeme, přilijeme vodu a zahustíme připravenou jíškou z másla a hladké mouky. Necháme povařit. Omáčkou protřeme sítem nebo ji rozmixujeme. Do svíčkové omáčky zašleháme smetanu, dochutíme solí, cukrem a znovu citronem. Přidáme maso a už jen prohřejeme.
Na talíři pak svíčkovou omáčku jako od maminky dozdobíme plátkem citronu a na něj uděláme brusinkový terč se šlehačkou. Podáváme s knedlíkem.