Svíčková jako od maminky

2 hod | omáčka | 4 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 29011x
Na svíčkovou podle tohoto receptu můžeme použít místo hovězího klidně i kuřecí nebo králičí maso.
Komentáře receptu 8
Uvařil jsem to (Recept vařilo 10 lidí)


Postup přípravy receptu

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Kostičky zeleniny vložíme do rozpáleného oleje, přidáme koření a asi v polovině doby smažení vložíme nakrájenou cibuli. Až veškerá zelenina lehce zhnědne, přidáme hořčici a vše znovu zlehka orestujeme. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme cukr, citronovou šťávu a povaříme. Poté směs necháme vychladnout.

Hovězí maso důkladně omyjeme, osušíme, odblaníme. Slaninu nakrájíme na podlouhlé kousky a maso důkladně prošpikujeme. A to tak, že ostrým úzkým nožem do masa vždy uděláme otvor a do něj vsuneme kousek slaniny. Můžeme použít i špikovací jehlu, pokud máme.

Vychladlý základ ze zeleniny přesuneme do misky, vložíme do něj prošpikované maso a zhruba na 24 hodin uložíme do lednice. Poté svíčkovou pečeme v troubě tak dlouho, dokud maso nezměkne. Poté maso vyjmeme, přilijeme vodu a zahustíme připravenou jíškou z másla a hladké mouky. Necháme povařit. Omáčkou protřeme sítem nebo ji rozmixujeme. Do svíčkové omáčky zašleháme smetanu, dochutíme solí, cukrem a znovu citronem. Přidáme maso a už jen prohřejeme.

Na talíři pak svíčkovou omáčku jako od maminky dozdobíme plátkem citronu a na něj uděláme brusinkový terč se šlehačkou. Podáváme s knedlíkem.

janulik autor receptu:

Svíčková jako od maminky

Počet přidaných receptů: 9

Ingredience

na porce
Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
41 hlasujících
  • Recept Svíčková jako od maminky - Hotová omáčka
  • Recept Svíčková jako od maminky - Odleželé a příprava na pečení
  • Recept Svíčková jako od maminky - Naložené maso
  • Recept Svíčková jako od maminky - Prošpikované maso
  • Recept Svíčková jako od maminky - Restovaní zeleniny

Kuchařky obsahující recept Svíčková jako od maminky

Recept se nachází v 337 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 6008 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2732 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Svíčková jako od maminky

Celkový počet komentářů u receptu: 8
  • Komentář k receptu Svíčková jako od maminky husky222 25.01.2014 12:27:01

    Tak byla moc dobrá jen se mi zdá že ty jíšky bylo moc že je to moc hustý ale jinak velmi dobrý recept. Díky za inspiraci.

  • ferdahk
    Komentář k receptu Svíčková jako od maminky ferdahk 03.01.2014 09:30:07

    Ještě bych si k tomuto receptu dovolil připojit takovou malou vychytávku. Slaninu si nakrájím na proužky a konec zaříznu do špičky. Potom dám slaninu do mrazáku zmrznout. Lépe se do masa zasouvá a pokud slaninu trochu nasolíte je maso lepší a ve struktuře masa po rozkrojení vytváří nasolená slanina růžové terče. Na restování použiji zbytek slaniny a kousek másla. Nikdy ne olej. Cukr přidávám ke konci restování aby zkaramelizoval a ve finále měla omáčka příjemnou barvu bílé kávy. Bobkový list přidávám až po zalití restovaného základu vodou. Mám-li čerstvý tymián, přidám ho nasekaný do chladnoucího základu. Na závěr bych chtěl podotknout, že častěji než hovězí svíčkovou použiji falešnou svíčkovou nebo kousek pěkného zadního a to z finančních důvodů.

  • Otázka Achessa 31.03.2012 19:34:46

    Mám dotaz, jak dlouho, na kolik a v čem péci? Vždy jsem dělala svíčkovou v papiňáku, ale chtěla bych zkusit pečenou. Je třeba mít pekáček přikrytý? Předem děkuji za odpověď.

    • Re: Otázka Teri 27.08.2013 13:38:55

      Peče se tak dlouho, dokud není maso měkké, já vepřové v celku pekla skoro 3 hodiny. Dobře to jde v zapékací míse, přikrýt na začátku, ale není třeba, pokud stále podléváte.
      A já dávám šťávu z půlky citronu na udané množství, ale záleží na chuti, dá se přidat později a cukrem dosladit, aby to nebylo kyselé ( určitě tak 2 lžíce?...)

  • Už jinou svíčkovou než tuto nevařím. U nás se hosté perou:-). Vynikající a postup velmi pěkně vysvětlený.

  • Dobrý den. Připojil bych se k dotazu ze dne 31.3.2012. Dále bych rád věděl kolik toho cukru a citrónové šťávy tam dát. Chtěl jsem si to uvařit ale podle neúplného receptu to zkoušet nechci. Děkuji

  • Text komentáře byl smazán. lepkova.l 16.06.2011 15:15:58

    Text komentáře byl smazán.

Celkový počet komentářů: 8
Nalezeno receptů: 8
Přidat příspěvek k receptu Svíčková jako od maminky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Ať už vykonáváte jakoukoli pracovní činnost, téměř vždy vám hrozí větší či menší riziko úrazu, nebo i nemoci z povolání. Ne každý úraz, ke kterému dojde při výkonu zaměstnání, však musí být nutně posuzován jako úraz pracovní - např. úraz, který si zaměstnanec přivodí sice v práci, ale v důsledku své vlastní opilosti.

  • Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Všichni se v létě těšíme na dovolenou, ke které naše snahy směřovaly možná i celý předešlý rok, ne vždy však všechno dopadne tak, jak by mělo. Každým rokem během pobytu v zahraničí z různých příčin onemocní, těžce se zraní či zemřou stovky Čechů.




přidat nový recept