Svíčková jako od maminky

2 hod | omáčka | 4 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 28330x
Na svíčkovou podle tohoto receptu můžeme použít místo hovězího klidně i kuřecí nebo králičí maso.
Komentáře receptu 8
Uvařil jsem to (Recept vařilo 10 lidí)


Postup přípravy receptu

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Kostičky zeleniny vložíme do rozpáleného oleje, přidáme koření a asi v polovině doby smažení vložíme nakrájenou cibuli. Až veškerá zelenina lehce zhnědne, přidáme hořčici a vše znovu zlehka orestujeme. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme cukr, citronovou šťávu a povaříme. Poté směs necháme vychladnout.

Hovězí maso důkladně omyjeme, osušíme, odblaníme. Slaninu nakrájíme na podlouhlé kousky a maso důkladně prošpikujeme. A to tak, že ostrým úzkým nožem do masa vždy uděláme otvor a do něj vsuneme kousek slaniny. Můžeme použít i špikovací jehlu, pokud máme.

Vychladlý základ ze zeleniny přesuneme do misky, vložíme do něj prošpikované maso a zhruba na 24 hodin uložíme do lednice. Poté svíčkovou pečeme v troubě tak dlouho, dokud maso nezměkne. Poté maso vyjmeme, přilijeme vodu a zahustíme připravenou jíškou z másla a hladké mouky. Necháme povařit. Omáčkou protřeme sítem nebo ji rozmixujeme. Do svíčkové omáčky zašleháme smetanu, dochutíme solí, cukrem a znovu citronem. Přidáme maso a už jen prohřejeme.

Na talíři pak svíčkovou omáčku jako od maminky dozdobíme plátkem citronu a na něj uděláme brusinkový terč se šlehačkou. Podáváme s knedlíkem.

janulik autor receptu:

Svíčková jako od maminky

Počet přidaných receptů: 9

Ingredience

na porce
Vaše cena 1890 běžně 4550 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
41 hlasujících
  • Recept Svíčková jako od maminky - Hotová omáčka
  • Recept Svíčková jako od maminky - Odleželé a příprava na pečení
  • Recept Svíčková jako od maminky - Naložené maso
  • Recept Svíčková jako od maminky - Prošpikované maso
  • Recept Svíčková jako od maminky - Restovaní zeleniny

Kuchařky obsahující recept Svíčková jako od maminky

Recept se nachází v 337 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5991 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2732 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Svíčková jako od maminky

Celkový počet komentářů u receptu: 8
  • Komentář k receptu Svíčková jako od maminky husky222 25.01.2014 12:27:01

    Tak byla moc dobrá jen se mi zdá že ty jíšky bylo moc že je to moc hustý ale jinak velmi dobrý recept. Díky za inspiraci.

  • ferdahk
    Komentář k receptu Svíčková jako od maminky ferdahk 03.01.2014 09:30:07

    Ještě bych si k tomuto receptu dovolil připojit takovou malou vychytávku. Slaninu si nakrájím na proužky a konec zaříznu do špičky. Potom dám slaninu do mrazáku zmrznout. Lépe se do masa zasouvá a pokud slaninu trochu nasolíte je maso lepší a ve struktuře masa po rozkrojení vytváří nasolená slanina růžové terče. Na restování použiji zbytek slaniny a kousek másla. Nikdy ne olej. Cukr přidávám ke konci restování aby zkaramelizoval a ve finále měla omáčka příjemnou barvu bílé kávy. Bobkový list přidávám až po zalití restovaného základu vodou. Mám-li čerstvý tymián, přidám ho nasekaný do chladnoucího základu. Na závěr bych chtěl podotknout, že častěji než hovězí svíčkovou použiji falešnou svíčkovou nebo kousek pěkného zadního a to z finančních důvodů.

  • Otázka Achessa 31.03.2012 19:34:46

    Mám dotaz, jak dlouho, na kolik a v čem péci? Vždy jsem dělala svíčkovou v papiňáku, ale chtěla bych zkusit pečenou. Je třeba mít pekáček přikrytý? Předem děkuji za odpověď.

    • Re: Otázka Teri 27.08.2013 13:38:55

      Peče se tak dlouho, dokud není maso měkké, já vepřové v celku pekla skoro 3 hodiny. Dobře to jde v zapékací míse, přikrýt na začátku, ale není třeba, pokud stále podléváte.
      A já dávám šťávu z půlky citronu na udané množství, ale záleží na chuti, dá se přidat později a cukrem dosladit, aby to nebylo kyselé ( určitě tak 2 lžíce?...)

  • Už jinou svíčkovou než tuto nevařím. U nás se hosté perou:-). Vynikající a postup velmi pěkně vysvětlený.

  • Dobrý den. Připojil bych se k dotazu ze dne 31.3.2012. Dále bych rád věděl kolik toho cukru a citrónové šťávy tam dát. Chtěl jsem si to uvařit ale podle neúplného receptu to zkoušet nechci. Děkuji

  • Text komentáře byl smazán. lepkova.l 16.06.2011 15:15:58

    Text komentáře byl smazán.

Celkový počet komentářů: 8
Nalezeno receptů: 8
Přidat příspěvek k receptu Svíčková jako od maminky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?




přidat nový recept