Sváteční masová roláda

2 h 40 min | hlavní chod | 8 porcí | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 1735x
Recept na velmi chutnou roládu s kousky kuřecího masa, kuřecích jater a uzeného masa v kořeněné směsi mletého masa zjemněné smetanou, obalené v prosciutto crudo a upečené ve formě.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Omytá a osušená kuřecí prsa pokrájíme na kostky o hraně asi 1 cm. Na olivovém oleji zprudka opečeme kousky masa, asi 5 - 7 minut, vybereme je na talíř a necháme úplně vychladnout.

V tom stejném oleji zprudka opražíme kuřecí játra a odzkoušíme píchnutím do jater, zda nevytéká krvavá šťáva. Když už vytéká jen čirá šťáva, vypneme plamen a necháme také vychladnout. Čas smažení je také cca 5 - 7 minut. Ani játra, ani kuřecí prsa nesolíme a ničím nekořeníme.

Nyní se pustíme do přípravy směsi. Do mísy dáme jemně mleté hovězí maso, případně vepřové maso z plecka, či mix mletého masa, sůl, čerstvě mletý černý pepř, prolisovaný česnek, vejce, sladkou smetanu a postupně začneme směs důkladně zpracovávat na hladkou kaši. Potom přidáme připravená kuřecí prsa, které zapracujeme do směsi. Dále přidáme uzenou krkovičku pokrájenou nejprve na tenké plátky a potom na čtverce o straně cca 1 cm.

Všechno znovu důkladně zpracujeme a směs odložíme na 4 hodiny do chladničky odpočívat, aby se roláda pěkně spojila a propojily se všechny chutě. Není to pravá faš, avšak sladká smetana směs úžasně zjemní a odlehčí a navíc spolu s vejci krásně váže.

Formu na srnčí hřbet vyložíme tenkými plátky prosciutto crudo tak, aby se navzájem překrývaly a okraje byly převislé navenek. Na dno formy dáme polovinu připravené směsi, ve středu vyhloubíme mělkou rýhu, do kterého poukládáme polovinu opražených kuřecích jater, zakryjeme druhou polovinou směsi, povrch uhladíme hřbetem polévkové lžíce namočené ve studené vodě a zakryjeme převislou částí prosciutto crudo a přikryjeme alobalem.

Roládu vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na 1 hodinu, vybereme z trouby, odstraníme alobal a ještě za tepla roládu vyklopíme z formy na plech s pečící fólií. Vrátíme do trouby a při stejné teplotě roládu dopečeme do pěkné červené barvy - asi 10 minut. Masovou roládu vybereme, necháme vychladnout a dáme ji na 12 hodin odpočinout do chladničky, aby dobře ztuhla a držela tvar. Během odpočívání se pěkně rozvinou v roládě všechny chutě.

Když nadejde den D, roládu pokrájíme na řezy o tloušťce asi 1,5 cm a podáváme na listech ledového salátu s cherry rajčaty. Přílohou může být čerstvě upečený chléb či pečivo a samozřejmě dobře vychlazené pivo. Kdo chce, může podávat dobře vychlazené kvalitní suché bílé víno Chardonay.

Recept vkládám k blížícím se Velikonocům, kdy může být tato roláda skvělým pohoštěním, ale je výborná i k různým slavnostním příležitostem v rodině a pro návštěvy. Sváteční roláda má krásnou jednolitou strukturu směsi s pěknou mozaikou z kuřecích prsou, uzené krkovičky a kuřecích jater.

Na obrázku je patrné, že spolu dobře drží všechno, co jsme do směsi použili. Prosciuto tvoří krásný obal rolády, kterou výborně doplní i chuťově. Je to vynikající symfonie chutí použitých surovin. Roláda nádherně zkrášlí sváteční stůl a výborně chutná každému ze stolujících.

Vřele doporučuji připravit masovou roládu pro slavnostní příležitost. Příprava není vůbec těžká a výhodou této rolády je, že se dá připravit v časovém předstihu dopředu a můžeme se naplno věnovat svým milovaným, pozvaným hostům a přátelům.

autor receptu:

Sváteční masová roláda

Počet přidaných receptů: 238

Ingredience

na porcí
Vaše cena 3990 běžně 6990 Kč sleva 43 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,7
slabší recept
27 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Sváteční masová roláda

Recept se nachází v 34 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Sváteční masová roláda

Přidat příspěvek k receptu Sváteční masová roláda
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Ať už vykonáváte jakoukoli pracovní činnost, téměř vždy vám hrozí větší či menší riziko úrazu, nebo i nemoci z povolání. Ne každý úraz, ke kterému dojde při výkonu zaměstnání, však musí být nutně posuzován jako úraz pracovní - např. úraz, který si zaměstnanec přivodí sice v práci, ale v důsledku své vlastní opilosti.

  • Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Všichni se v létě těšíme na dovolenou, ke které naše snahy směřovaly možná i celý předešlý rok, ne vždy však všechno dopadne tak, jak by mělo. Každým rokem během pobytu v zahraničí z různých příčin onemocní, těžce se zraní či zemřou stovky Čechů.




přidat nový recept