Sušená rajčata v oleji

15 min | chuťovka | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 188992x
Recept je určen především pro vlastníky sušičky na ovoce a zeleninu. Když pomineme dobu sušení rajčat, samotné nakládání do oleje nám zabere jen pár minut.
Komentáře receptu 16
Uvařil jsem to (Recept vařilo 10 lidí)


Postup přípravy receptu

Sušení rajčat: Na sušení vybíráme tvrdší zralá rajčata. Rajčata omyjeme, nakrájíme na silnější plátky, rozložíme na rošty. Usušíme je podle návodu přiloženého k danému typu sušičky. Správně usušená rajčata jsou pružná a zachovávají si barvu.

Rajčata lze usušit i na roštech v horkovzdušné troubě. Sušíme je při nejnižší teplotě. Proces sušení ale trvá několik hodin a narozdíl od sušičky, vyžaduje naší přítomnost a kontrolu. Navíc, v troubě určitě neusušíme takové množství rajčat, jako v sušičce.

Nakládání do oleje: Usušená rajčata napěchujeme asi do 2/3 vymyté, dosucha vytřené sklenice. Dolijeme po okraj olivovým olejem a skleničku uzavřeme. Konzumujeme až po několika dnech po naložení, rajčata nasají olej. Skladovat je můžeme i několik měsíců. Takto připravená rajčata jsou velmi chutná. Lze je vylepšit a jejich chuť zvýraznit přidáním bylin a koření.

Obměna: Rajčata můžeme nakládat i s bylinkami. Mezi rajčata do sklenice prokládáme lístky oblíbené bylinky nebo kousky chilli papričky. Bylinky i papričky mohou být nasekané, čerstvé nebo sušené. Pak také dolijeme po okraj olivovým olejem.

K rajčatům doporučuji přidávat bazalku, rozmarýn, tymián, chilli papričku nebo i česnek, který nakrájíme na plátky. Můžeme si tak připravit několik skleniček naložených rajčat, pokaždé s jinou bylinkou.

Sušená rajčata v oleji jsou výborná na těstoviny, saláty i přípravu masa.

autor receptu:

Sušená rajčata v oleji

Počet přidaných receptů: 379

Ingredience

4,4
skvělý recept
121 hlasujících
  • Recept Sušená rajčata v oleji - Rajčata s bazalkou, chilli papričkou a jenom samotné.

Kuchařky obsahující recept Sušená rajčata v oleji

Recept se nachází v 292 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5963 receptů
rkunesova
Vláďovo kuchařka 1180 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Sušená rajčata v oleji

Celkový počet komentářů u receptu: 16
  • Prosim poradi mě někdo, jak se nakládají sušená rajčata v sušičce a do čeho-

  • Tereza 18.08.2011 22:12:26

    Sušili jste někdo rajčata na slunci? Slyšela jsem, že jsou pak lepší než ze sušičky.

  • Renda 17.09.2012 22:10:21

    Mám takový problém, nasušila jsem rajčata v sušičce, zalila olivovým olejem a cca za 14 dní, když jsem otevřela jednu skleničku, zjistila jsem, ža olej je štiplavý. Můžete poradit, co dělám špatně? Děkuji

    • Re: Michal Novák 08.09.2014 12:01:27

      Zkoušel jsem sušit na slunci a funguje to celkem slušně. Ideální je slunný den s mírně pofukujícím větrem. Přímé slunce rajčata solidně ohřeje. Asi nejlepší je kombinace se sušičkou. Dám rajčata na rošty ze sušičky a ty nechám celý den opalovat se na slunci. Například na rozžhavenou kapotu auta, nebo opalovací lehátko na terase. Tak jsou nad zemí a lépe cyrkuluje vzduch. Přes den občas otočím směrem ke slunci. Večer jsou z venku již pěkně oschlá, ale uvnitř mají stále šťávu. Přes noc rošty schovám do domu seskládám a suším sušičkou (normální eta karina) na nejnižší stupeň. Ráno opět na sluníčko dosušit a je to. Zkušel jsem sušit i v troubě 20min na 150° a potom snižovat, ale z trouby jsou rajčata měkká / upečená / převařená - zkrátka je na nich poznat tepelná úprava. Navíc je potřeba odvětrávat páru z pece i při použití horkovzdušné trouby. Ještě chci vyzkoušet sušení v troubě s pootevřenými dvířky na 50-60°C to by mohlo fungovat. Ale slunce opravdu funguje velmi dobře - když je hezky. PS: Po usušení jsem dával do olivového oleje s česnekem a bazalkovými listy. Měl by ale stačit slunečnicový- opravdu. Také lze usušená rajčata zamrazit v uzavřeném sáčku -vydrží tak dlouho.

    • Re: Robert 18.07.2013 09:35:21

      Doporucuji misto olivoveho oleje pouzit slunecnicovy, na konzervaci je to plne dostatecne a neni stiplavy, navic je to vyrazne levnejsi. Dle me zkusenosti rajcata vubec olej nenasaknou, olej zde slouzi opravdu jen jako konzervant.

  • Sušené rajdy. bobule 07.04.2012 11:07:08

    Sušená rajčata nakládám také do slunečnicového oleje a přidávám bazalku a kapary. Tak nám chutnají nejlíp. Ještě pozor na přesušení rajčat v sušce, jsou pak tvrdá.
    PS. Předešlý příspěvek jsem smázla sama z důvodů malé pravopisné chybky. Chápu, že pro slabší jedince je záměna rodů krajně nevhodné a může způsobit někomu duševní újmu, ale to co zde cenzorovi občas unikne bývá občas silnější kalibr.

    • Re: Sušené rajdy. annavice 15.04.2012 09:07:58

      Jen bych se chtěla zeptat, přidáváte čerstvou nebo sušenou bazalku? A kolik kaparů a bazalky mám dát na 0,7l sklenici? Děkuji za odpověď.

  • Jenc 06.04.2012 18:38:45

    Italové dávají sušená rajčata do slunečnicového oleje, tak bych se toho držel.

  • sušená rajčata tonda 02.09.2011 14:30:10

    První pokus vyšel, i když to sušení jsem pojal jinak. Rajčata na čtvrtky bez jadřinců.

  • Jsem nadšená pavlamacku 01.09.2011 19:37:52

    Nejen, že to hezky vypadá, ale i chutná.

Celkový počet komentářů: 16
Nalezeno receptů: 16
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Sušená rajčata v oleji
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Solné jeskyně jsou tvořeny krystaly přírodní soli z Mrtvého moře nebo ze soli kamenné. Je zde vysoká koncentrace solných mikročástic, minerálů, jódu a stopových prvků. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě na zdraví lidského organismu a je určen všem věkovým kategoriím. Zároveň nabízí uvolnění, odpočinek a odbourává stres.

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.




přidat nový recept