Na polévku budeme potřebovat mixér, do kterého nakrájíme rajčata (600 g) na čtvrtky (bez stopky). Pak osolíme, opepříme, přidáme trochu octa a rozmixujeme na co nejvyšší stupeň. Propasírujeme přes cedník a dáme do lednice. Ostatní druhy rajčat (200 g) nakrájíme podle velikosti. Největší na plátky, menší na čtvrtiny, malá na půlky. Natrháme do nich lístky petrželky, osolíme, opepříme a nakonec přidáme olivový olej. Vše zlehka zamícháme a dáme do vychlazené misky.
Petrželkový olej
V kastrolu uvedeme vodu do varu a osolíme ji. Vhodíme petrželku do vroucí vody a vaříme 2 minuty. Po uvaření přendáme petrželku do vody s ledem. Po vychlazení petrželku vyždímáme, přilijeme olej a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Nalijeme do cedníku a necháme pozvolna vykapat.
Servírování
Do hlubokého talíře naaranžujeme nakrájené různé druhy rajčat s petrželkou a šťávou, která vznikla v misce. Pokapeme petrželovým olejem a opatrně naběračkou přidáme vychlazenou polévku.
Autor receptu: Radek David
Zdroj:
SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013
SEXY moderní česká kuchyně je dobře propracovaná a přehledná kuchařská kniha, ze které uvaří úžasné pokrmy i normální smrtelník. Recepty jsou sestaveny tak, aby zpracováním i surovinami byly dostupné každému, kdo se rozhodne postavit se ke sporáku a začít. Nápady, forma i vybraná jídla však musí nadchnout i profesionály.