Recept na pořádný steak připravený na grilu. Není lepšího jídla než krásně opečený steak z grilu!
1 palička | česnek |
1 ks | kukuřice |
2 lžičky | olivový olej |
1 ks | hovězí steak |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
bageta | |
špek |
Gril předehřejeme a mřížky potřeme špekem. Připravíme si steak z vysokého roštěnce či svíčkové, měl by být 2 - 2,5 cm tlustý. Steak vytáhneme z lednice a necháme tak, aby přešel na pokojovou teplotu. Opepříme, osolíme a jemně potřeme olivovým olejem. Steak necháme asi 5 minut odležet. Steak vložíme na gril, opékáme asi 2,5 minuty a potom steak pootočíme, aby se udělal znak mřížky, necháme péct zase 2,5 minuty, poté otočíme a opakujeme. Jestli je maso správně upečené, poznáme po hmatu. Spojíme na ruce palec a ukazováček, stlačíme si druhou rukou sval pod palcem, spojení palce a ukazováčku značí, že je steak málo propečený (tzn. rare). Spojíme palec s prostředníčkem a pomačkáme sval pod palcem, to je ideální propečení. Po upečení necháme steak classic odpočinout asi 4 minuty na talíři. Šťáva, která se nahromadila uprostřed steaku, se pak rozvine do celého kusu masa. Steak na grilu classic podáváme například s grilovanou zeleninou a opečenou bagetou pokapanou olivovým olejem. Výborný je také grilovaný česnek. Paličku česneku překrojíme a dáme péct asi na 15 minut na gril. Stroužky česneku zkaramelizují, budou sladké a plné chuti. Neopomene také grilovanou kukuřici, kterou nakonec potřeme máslem se solí. Kukuřici koupíme v každém velkém supermarketu předvařenou a zatavenou ve folii.
Foto: Shutterstock.com
Jak připravit šťavnatý steak? Zapomeňte na olej v pánvi!
Myslíte si, že umíte udělat dobrý šťavnatý steak? Možná, že fígle, které vám ukáže Václav Frič, šéfkuchař a majitel restaurace Na Pekárně v Čakovičkách, vás překvapí.
autor Šárka Urbánková Benito
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena